Türkiye'de sosyal medya ve internet gazeteciliğinin televizyon haberciliğine etkileri
The effects of social media and internet journalism on television journalism in Turkey
- Tez No: 630024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon Haberciliği, Sosyal Medya, İnternet Gazeteciliği
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal medya ve internet gazeteciliğinin, televizyon haberciliği üzerindeki etkilerinin tespit edilmesidir. Çalışmada sosyal medya ve internet gazeteciliğinin genel yapısı ile içinde bulunduğu sürecin televizyonda haber üretimi ve sunumu açısından nasıl etkilendiği ele alınmıştır. Araştırmanın veri kaynaklarına ulaşmak için konu ile ilgili kitap, makale, doktora ve yüksek lisans tezlerindeki bilgilerin sistematik analizi ile literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul'da merkezi bulunan ve ana akım medyada faaliyet gösteren televizyon kuruluşlarının haber programlarında haber müdürü ve haber editörü çalışan televizyon habercilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini ise oluşturulan soru formlarını cevaplayan 6 haber müdür ve haber editörü oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış soru formaları için literatür taramasından sonra oluşturulmuş sorular kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin olarak literatür analizi yapılmış ve konuyla ilgili olan 15 adet açık uçlu sorudan oluşan bir soru formu oluşturulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine mülakat yapılmış ve sosyal medya ve internet gazeteciliğinin, televizyon haberciliği üzerindeki etkilerine yönelik olarak sorulan açık uçlu soruların cevaplarının kurallı bir şekilde kodlamaya dönüştürülmesi ve kullanılan kelimelerin incelenmesi ile içerik kategorileri saptanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal medya ve internet gazeteciliğinin, televizyon haberciliği üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğu saptanmış ve televizyon haberciliğinin dönüşüm sürecinde sosyal medya haberleri ve internet haberciliği ile birlikte etkileşim içinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of social media and internet journalism on television journalism. In this study, the general structure of social media and internet journalism and how it affects the process in terms of news production and presentation on television are discussed. In order to reach the data sources of the research, systematic analysis of the information in books, articles, doctoral and master's theses related to the subject has been studied and literature review has been done. The universe of the research consists of news reporters and news editors working in the news programs of the television organizations which are headquartered in Istanbul and operate in the mainstream media. The universe of the research consists of 6 news managers and news editors who answer the questionnaires. In the research, the questions formed after the literature search for semi-structured question forms were used as data collection tools. The literature was analyzed and a questionnaire consisting of 15 open-ended questions were prepared. Content analysis, which is one of the qualitative research methods, was conducted and the categories of content were determined by converting the answers of the open-ended questions asked for the effects of social media and internet journalism on television journalism, and examining the words used. As a result of the research, it was determined that social media and internet journalism had positive and negative effects on television journalism and it was determined that television journalism interacted with social media news and internet journalism during the transformation process. KeyWords: TelevisionJournalism, Social Media, Internet Journalism