Türk iş hukukunda kısa çalışma
Short-time working, in Turkish labour law
- Tez No: 906874
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, Kısa Çalışma, Kısa Çalışma Ödeneği, Zorlayıcı Sebepler, Kriz, Labor, Labor Law, Short-time Working, Short Work Allowance, Compelling Reasons, Crisis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: MEF ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Küreselleşmenin bir sonucu olarak dünyayı etkileyen çeşitli büyük ölçekli krizler, işyeri üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. İşverenler söz konusu krizin etik boyutunu ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için işçilerin aleyhine uygulamalara başvurmaktadır. Bu bağlamda, krizlerin işyerindeki yıkıcı etkilerini geciktirmek ve işçilere yönelik haksız uygulamalara son vermek için istihdamı koruma politikaları geliştirilmiştir. İşsizliğin olası maliyetlerini en aza indirmek, mevcut işçilere iş güvencesi sağlamak ve elbette krizin etkisini en aza indirmek amacıyla, devlet desteğini de içeren ve iş güvencesi ilkeleriyle uyumlu bir kısa çalışma sistemi 2003 yılında 4857 Sayılı İş Kanunu madde 65 ile ulusal mevzuatımıza dahil edilmiştir. Bu çalışma, kısa çalışma sisteminin kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Various large-scale crises affecting the world as a result of globalization also have a significant impact on the workplace. Employers resort to practices against their employees in order to eliminate or minimize the ethical dimension of the crisis in question. In this context, employment protection policies have been developed to delay the devastating effects of crises in the workplace and to end unfair practices against employees. In order to minimize the possible costs of unemployment, provide job security for existing employees and, of course, minimize the impact of the crisis, a short-time working system, including state support and compatible with job security principles, was included in our national legislation in 2003. This study provides a comprehensive review of the short-time working system.