Patent hakkının sınırları ve istisnaları (Kamu sağlığı gerekçesi özelinde incelenmesi)
Exceptions and limitations to patent rights in the context of a specific investigation on public health matters
  1. Tez No: 630091
  2. Yazar: BAŞAK ÖZKÖK GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri Mülkiyet Hakkı, Sağlık hakkı, Patent hakkı, Kamu sağlığı, Buluş
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Patent hakkı, sahibine hakkın konusunu oluşturan buluş üzerinde inhisari hak sağlayan bir fikri mülkiyet hakkıdır. Patent hakkının koruma süresi içerisinde toplumun buluştan yarar sağlaması için patent hakkı sahibinin inhisari hakkı, uluslararası ve ulusal düzenlemelerde istisna ve sınırlamalara tabi tutulmuştur. Çalışmada küresel önem taşıyan ve uluslararası iş birliğine konu olan kamu sağlığıyla ilişkili istisnalar ve sınırlamalar özel olarak ele alınmıştır. Uluslararası ve ulusal düzenlemelerde hem sağlık hakkı hem de fikri mülkiyet hakkı insan hakkı olarak kabul edilmiştir. Kamu sağlığını ilgilendiren buluşlara toplumun erişiminin sağlanması ile patent hakkı sahiplerinin haklarının gözetilmesi arasında denge kurulması insan haklarının da bir gereğidir. Bu nedenle patent hakkının kamu sağlığı ile ilişkisi insan hakları boyutuyla ve bu ilişkiyi konu alan uluslararası ve ulusal hukuk çerçevesinde incelenmelidir. Ancak her iki hak arasında dengeyi sağlamaya yönelik hukuki kurumlar aracılığıyla kamu sağlığını dikkate alan bir patent hukuku sistemi kurulmuş olur.
Özet (Çeviri)
Patent right is an intellectual property right that provides exclusive rights over the invention which constitutes the subject of the right. For the public to benefit from the invention within the protection period of the patent right, the exclusive right of the patent holder has been subject to exceptions and limitations in the international and national regulations. In this study, public health-related exceptions and limitations that are of global importance and subject to international cooperation are specifically analyzed. In the international and national regulations, both the right to health and the intellectual property right are accepted as human rights. It is also a requirement of human rights to establish a balance between ensuring public access to inventions concerning public health and protecting the rights of patent owners. Therefore, the relationship between patent rights and public health should be examined with the human rights dimension and within the framework of international and national law that deals with this relationship. A patent law system that takes public health into account is established only through legal institutions that balance the two rights. Key Words : Intellectual property right, Right to health, Patent right, Public health, Invention