Lacanyen yaklaşım çerçevesinde global marka söylemlerinin psikanalitik çözümlenmesi: Apple, Nike ve Starbucks üzerine bir inceleme
Psychoanalytic analysis of global brand discourses withinthe framework of Lacanian approach: A research on Apple,Nike and Starbucks
  1. Tez No: 630092
  2. Yazar: GÜLESER EKŞİOĞLU ŞENSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE BİLSEL ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, Reklam, Lacan, Marka, Söylem, Psychoanalysis, Advertising, Lacan, Brand, Discourse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Modern dünyanın tüketim toplumu için markalar, eski çağlardaki putlar gibi, tapılan olgular haline gelmiştir. Büyük buhran sonrası katlanarak artan tüketim çılgınlığı ve gelişen pazarlama stratejileri sayesinde, marka kavramı kitlesel anlamda fetişleşmiş nesneye dönüşmüştür. Toplum içindeki bireyler satın alma davranışı sergilerken aynı zamanda öznel anlamda bir kimliklenme amacı da gütmektedir. Alınan ürünler sadece tüketim amaçlı değil, aynı zamanda bireyin kimliğinin bir parçası haline gelmiştir. Ancak doğru pazarlama stratejilerini uygulayan her markanın kitlesel anlamda bir fetiş ürününe dönüşmediği de açıktır. Bu noktada tüketici davranışını ele alan rasyonel seçim teorileri, tüketicideki bu fetişleştirme davranışını açıklamakta eksik kalmaktadır. Hem bireysel hem de kitlesel olarak tüketicideki bu algının ve davranış şeklinin sebebini ortaya çıkarmada psikanalitik yöntemden ve Lacanyen söylem kuramlarından yararlanılabilir. Marka söylemlerindeki imgelerin psikanalitik çözümlenmesi ortak bir paydayı ortaya çıkarabilir.
Özet (Çeviri)
For the consumer society of the modern world, brands, like idols in ancient times, have become worshiped phenomena. The brand concept has become a mass fetishized object thanks to the increasing consumption craze and developing marketing strategies after the Great Depression. While individuals in the society exhibit buying behavior, they also aim to identify themselves in a subjective sense. The products purchased are not only intended for consumption but also become part of the individual's identity. However, it is clear that not every brand that applies the right marketing strategies has turned into a mass fetish product. At this point, rational choice theories that deal with consumer behavior are insufficient to explain this fetishizing behavior in the consumer. Psychoanalytic methods and Lacanian discourse theories can be used to reveal the cause of this perception and behavior in the consumer both individually and in mass. Psychoanalytic analysis of images in brand discourses can reveal a common denominator.