Günümüz fotoğrafında öznel deneyim alanı olarak duygulam yaklaşımı
The approach of affect as a field of subjective experience in contemporary photography
- Tez No: 630112
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT ŞAHİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Duygulam, Deneyim, Beden, Oluş, Özne, Özne-oluş, Öznel, Öznellik Alanı, Postyapısalcılık, Psikanaliz, Photography, Affect, Experience, Body, Becoming, Subject, Becomingsubject, Subjective, Field of Subjectivity, Poststructuralism, Psychoanalysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, günümüz fotoğrafında yaygın bir tavır olarak kullanılan fotoğrafik bir yaklaşımın ontolojisini incelemektedir. Deneyimin fotoğraflanması, fotoğraflananın deneyimlenmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu yaklaşım; doğası gereği, bedenlerarası karşılaşmalardan doğan yeğinlikler olan duygulam kavramına doğrudan bağlantılıdır. Alışıldık anlatım biçimlerinin dışında yer alan bu yaklaşımın anlaşılabilir kılınması için gerekli olan düşünsel yaklaşım yine kendisi gibi alışılmışın dışında yer alan yenilikçi bir düşünme biçimine olan ihtiyacı gündeme getirmiştir. Bu bağlamda, duygulam kavramı çalışmanın ana eksenini oluşturmakla birlikte; fotoğraflayan-fotoğraflanan-izleyici dizgesinde ele alınan bu fotoğrafik yaklaşımın başta öznelik, öznellik ve özne-oluş gibi kavramlarla doğrudan ilintili olması göz önünde bulundurularak öznenin; dilin, felsefenin ve psikanalizin sisteminde kurulumuna ve konumuna odaklanılmıştır. Özne meselesinin söz konusu fotoğrafik yaklaşımla olan ilişkisinin bağlaşık birçok kavramı bir araya çağıran bir yapı sergilediği de dikkate alınmıştır. Böylece, duygulam kavramı özelinde ele alınan söz konusu fotoğrafik yaklaşımın, öznenin dünyayla bir oluş deneyiminde bir hareket alanı olarak rolü ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines on the ontology of a photographic approach that is widely used in contemporary photography. This approach can be defined as the photographing of the experience and the experience of that photographed; by its very nature, it is directly linked to the concept of affect which is the intensities arising from inter-body encounters. The intellectual approach that is necessary to make it more understandable this unconventional approach, brought up the need for a progressive way of thinking that is unconventional itself. In this context, although the concept of affect constitutes the main axis of the study; considering the fact that this photographic approach, which is dealt with in the system of photographer- photographed-spectator, is directly related to concepts such as subject, subjectivity, becoming-subject; the focus is on the formation and position of the subject in the system of language, philosophy and psychoanalysis. It is also taken into consideration that the relationship between the subject matter and the photographic approach reveals a structure that brings together many related concepts. Thus, the role of this photographic approach, which is considered in the concept of affect, as a field of movement in the experience of becoming-subject with the world, is focused.