Geri Dön

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 7256 numaralı 'Mecmû'a-i Ebyât' metin - inceleme)

Konya Regional Manuscripts Library 'Mecmû'a-i Ebyat' number 7256 text analysis

  1. Tez No: 630142
  2. Yazar: ERADAH QAYUMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmûʻa, Beyit, 07 El 2990 Numaralı Mecmûʻa-i Ebyat, Divan-ı Edebiyatı, Klasik Edebiyat, Metin İnceleme (Transkripsiyon), Mecmû a, couplet, 07 El 2990 Numbered Mecmûa-i Ebyat, Divan, Literature, Classical Literature, Text Analysis (Transcription)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 1202

Özet

Osmanlı Devleti'nin, kültür-edebiyat ve her alandan zengin ve çok vasi bir dönem olduğu büyük bir gerçektir. Nitekim genel olarak edebiyat o dönemin aynası olarak bitmeyen bir hazinesidir. Bu zengin Divan Edebiyatı içinde mecmûalar değerli bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Mecmûa, Arapça“cem”kökünden türemiş olup“bir araya getirilen, derlenen, cem edilen”anlamlarını taşımaktadır. Edebiyat terimi olarak ise defter, çeşitli konuların bir araya getirildiği kitap, şiir defteri gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Günümüzde mecmûalar üzerine pek çok akademik çalışma yapılmaktadır. Bu sayede bu eserler gün yüzüne çıkarılıp ve tanınmaktadır. Buna benzer eserlerin günümüzdeki önemi büyüktür. Çünkü mecmûalar hem edebiyat tarihinde hem de diğer bilim dallarında zengin bilgi kaynakları durumundadır. Bu nedenle birçok sanatkâra ait eserlerin ve bilgilerin yer aldığı bir mecmûa her bakımdan dikkateşayandır. Hem de divanı olmayan pek çok şairin gün yüzüne çıkması açısından veya divanı olup da divanında bulunmayan şiirlerin bilinmesi açısından çok önemli eserler olarak bilinmektedir. Çalışacağımız bu beyitler mecmûası, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinde 7256 numaralı kitap, Elmalı Halk Kütüphanesinde 2990 numarada kayıtlıdır. 279 varaktan oluşmaktadır. Elimizdeki bu mecmûanın genel muhtevası üzerine araştırma yaptık. Bu yoldan giderek eserin tanınması için çalışma yaptık.

Özet (Çeviri)

It's a great fact that the Ottoman Empire was avery guardian period rich in culture and literature and all other fields. As a matter of fact, literature is a never-ending treasure as a mirror reflexing that period.In this rich Divan Literature, mecmû-aes appear as a valuable work.Mecmû-a is derived from the Arabic word“cem”and it means“brought together, compiled”. As the term of literature, it is used in meanings such as notebook, book with combination of various topics and also poetry book. Nowadays, many academic studies are conducted on mecmû-a. In this way, these works are emerging and being known. Works like these, are of great importance today. Because mecmû-aes are rich sources of information in both literature history and other science fields. For this reason, a mecmû-awith works and information belonging to many artisans is Noteworthy.Mecmû-a is very important work in terms of the emergence of many poets without a divan or in terms of making poets with divan in which their poems have not been included, known. This couplet mecum-a that we will work on, has been registered asbook numbered7256 in Konya Regional Manuscripts Library and as book numbered 2990 at ElmalıPublic Library. The book has 279 pages.We have done research on the general content of this mecmû-a. We studied this work to make it more known.

Benzer Tezler

  1. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki Halil Hamid Paşa koleksiyonu'na ait Osmanlı cildleri'nden bazı örnekler

    These are examples of the Ottoman binds found in the Halil Hamid Pasha collection which is situated in Konya Regional Written Works Library

    BETÜL ŞAHİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Sanat TarihiNecmettin Erbakan Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET SAİM ARITAN

  2. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 1479, 1591,2752,3005 numaralı şiir mecmualarının tanıtımı ve 2752,3005 numaralı mecmuaların metni

    Introducing the 1479, 1591, 2752, 3005 numbered poem of mecmuas and the text of 2752, 3005 numbered mecmua in the library of Konya Bölge Yazma Eserler

    NAİL BOYSAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Türk Dili ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SEMRA TUNÇ

  3. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki BY936 numaralı şiir mecmuası ve MESTAP'a göre muhteva tablosu

    The poem journal numbered BY936 at konya region manuscripts library and content table according to MESTAP

    SEVGİ LİMON

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Türk Dili ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMRA TUNÇ

  4. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki by7890/4 numaralı mecmuanın transkripsiyonlu metni ve incelemesi (75b-145b)

    The mecmua at the number of by7890/4 in Konya district manuscripts library with transcription and analysis (75b-145b)

    MUSTAFA FİDAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Türk Dili ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL SUCU

  5. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki by7890/4 numaralı mecmuanın transkripsiyonlu metni ve incelemesi (1b-75a)

    The mecmua at the number of by7890/4 in Konya district manuscripts library with transcription text and analysis (1b-75a)

    ÖMER YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Türk Dili ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL SUCU