Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 7256 numaralı 'Mecmû'a-i Ebyât' metin - inceleme)
Konya Regional Manuscripts Library 'Mecmû'a-i Ebyat' number 7256 text analysis
- Tez No: 630142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûʻa, Beyit, 07 El 2990 Numaralı Mecmûʻa-i Ebyat, Divan-ı Edebiyatı, Klasik Edebiyat, Metin İnceleme (Transkripsiyon), Mecmû a, couplet, 07 El 2990 Numbered Mecmûa-i Ebyat, Divan, Literature, Classical Literature, Text Analysis (Transcription)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1202
Özet
Osmanlı Devleti'nin, kültür-edebiyat ve her alandan zengin ve çok vasi bir dönem olduğu büyük bir gerçektir. Nitekim genel olarak edebiyat o dönemin aynası olarak bitmeyen bir hazinesidir. Bu zengin Divan Edebiyatı içinde mecmûalar değerli bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Mecmûa, Arapça“cem”kökünden türemiş olup“bir araya getirilen, derlenen, cem edilen”anlamlarını taşımaktadır. Edebiyat terimi olarak ise defter, çeşitli konuların bir araya getirildiği kitap, şiir defteri gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Günümüzde mecmûalar üzerine pek çok akademik çalışma yapılmaktadır. Bu sayede bu eserler gün yüzüne çıkarılıp ve tanınmaktadır. Buna benzer eserlerin günümüzdeki önemi büyüktür. Çünkü mecmûalar hem edebiyat tarihinde hem de diğer bilim dallarında zengin bilgi kaynakları durumundadır. Bu nedenle birçok sanatkâra ait eserlerin ve bilgilerin yer aldığı bir mecmûa her bakımdan dikkateşayandır. Hem de divanı olmayan pek çok şairin gün yüzüne çıkması açısından veya divanı olup da divanında bulunmayan şiirlerin bilinmesi açısından çok önemli eserler olarak bilinmektedir. Çalışacağımız bu beyitler mecmûası, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinde 7256 numaralı kitap, Elmalı Halk Kütüphanesinde 2990 numarada kayıtlıdır. 279 varaktan oluşmaktadır. Elimizdeki bu mecmûanın genel muhtevası üzerine araştırma yaptık. Bu yoldan giderek eserin tanınması için çalışma yaptık.
Özet (Çeviri)
It's a great fact that the Ottoman Empire was avery guardian period rich in culture and literature and all other fields. As a matter of fact, literature is a never-ending treasure as a mirror reflexing that period.In this rich Divan Literature, mecmû-aes appear as a valuable work.Mecmû-a is derived from the Arabic word“cem”and it means“brought together, compiled”. As the term of literature, it is used in meanings such as notebook, book with combination of various topics and also poetry book. Nowadays, many academic studies are conducted on mecmû-a. In this way, these works are emerging and being known. Works like these, are of great importance today. Because mecmû-aes are rich sources of information in both literature history and other science fields. For this reason, a mecmû-awith works and information belonging to many artisans is Noteworthy.Mecmû-a is very important work in terms of the emergence of many poets without a divan or in terms of making poets with divan in which their poems have not been included, known. This couplet mecum-a that we will work on, has been registered asbook numbered7256 in Konya Regional Manuscripts Library and as book numbered 2990 at ElmalıPublic Library. The book has 279 pages.We have done research on the general content of this mecmû-a. We studied this work to make it more known.