Süleymaniye Kütüphanesi Halet Efendi ek bölümü 172 numarada kayıtlı Mecmûʻatü'l-Eş'âr'ın transkripsiyonlu metni ve Mestap'a göre dökümü
The transcription and mestap categorization of Mecmûʻatü'l–Eş'âr (Halet Efendi appendix, No: 172) housed at Süleymaniye Library
- Tez No: 630144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA TOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûa, Klâsik Türk edebiyatı, Mestap, Şiir, 16. yüzyıl, Magazine, Classical Turkish Literature, Mestap, Poem, 16. century
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tezimize konu olan eser, Süleymaniye Kütüphanesi Halet Efendi Ek Bölümü Numara 172'de kayıtlı şiir mecmuasıdır. 44 varaktan oluşan eserin mürettibi ve tertip tarihi belli değildir. Eserde 9 ayrı şairin şiirleri yer almaktadır. Klâsik Türk edebiyatının önemli kaynaklarından biri olan şiir mecmualarında gün yüzüne çıkmamış şiirler olabileceği gibi bu güne kadar adı duyulmamış şairlerin şiirlerine rastlamak da mümkündür. Mestap'ın hayata geçirilmesiyle birlikte dağınık halde kalan mecmua çalışmalarının tasnif edilme imkânı sağlanmıştır. Bu çalışmayla birlikte projeye dâhil olarak edebiyat dünyasına bir katkı sağlamak amaçlanmıştır. Tezimizde öncelikle mecmua kavramı üzerinde durulmuştur. Mecmuanın tanımı ve mecmuanın tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Tezin önemli bir kısmını oluşturan Mestap hakkında bigi verilmiştir. Sonrasında çalışmamıza konu olan şiir mecmuası tanıtılmıştır. Mecmuada yer alan şairlerin yaşadığı yüzyılların tespit edilebilmesi için kısa biyografilerine yer verilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise metnin kuruluşunda izlenen yöntemler, Mestap tablosu ve mecmuanın transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Metin ile ilgili genel değerlendirme ise çalışmamızın sonuç kısmında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is a poem magazine registered in Süleymaniye Library Halet Efendi Appendix Number 172. The typesetter and the date of typesetting of the work consisting of 44 leaves is not clear. There are poems of 9 different poets in the work. It is also possible to come across poems of poets whose names have not been heard so far, as poetry magazines, which are one of the important sources of Classical Turkish Literature may have poems that did not come to light. With the realization of Mestap, the opportunity to classify dispersed magazine works is provided. With this study, it is aimed to contribute to the world of literature as included the project. In our thesis, firstly, the concept of the magazine is emphasized. Information about the definition of the magazine and the historical development of the magazine is given. Information about Mestap, which constitutes an important part of the thesis, is given. Later, the poem magazine that is the subject of our study is introduced. In order to determine the centuries lived by poets in the magazine, their short biographies are given. In the last part of our study, the methods followed in the establishment of the text, the Mestap table and the transcribed text of the magazine are included. General evaluation about the text was made in the conclusion part of our study.