Hâcî Pîrî-İntihâb-ı Şerh-i Mesnevî (inceleme-metin) (51a-110b sayfalar arası)
Hâcî Pîrî-İntihâb-ı Şerh-i Mesnevî (examination-text) (51a-110b between pages)
  1. Tez No: 646513
  2. Yazar: BAHAR CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ZAVOTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mesnevî, Hâcî Pîrî, intihâb, şerh, seçki, Masnavi, Hâcî Pîrî, choice, commentary, anthology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 410
Özet
Mesnevî-i Ma'nevî Mevlânâ'nın eserleri içerisinde en ünlü olanıdır. Ömrünün son 10-15 yılında yazdığı Mesnevî-i Ma'nevî 6 defter ve yaklaşık 25.700 beyitten oluşur. Yazıldığı tarihten sonra Mesnevî adlı eser yazıldığı nazım şekli olan mesnevîden daha ünlü olmuş ve farklı dillere tercüme edilmiştir. Mesnevî-i Ma'nevî'nin Türk kültüründe pek çok çeviri ve açıklaması yapılmıştır. Mesnevî-i Ma'nevî'nin tamamı veya bir kısmı üzerine yapılan çalışmaların sayısı bir hayli fazladır. Bunlardan biri de Hâcî Pîrî Efendi'ye aittir. Hâcî Pîrî Efendi'nin şerhi Mesnevî-i Ma'nevî'nin 1. cildinden seçilen beytlerin şerhinden oluşur. Tezimiz de bu eserin 51a-110b sayfaları üzerine oluşturulmuştur. Çalışmamızın“Giriş”kısmında Hâcî Pîrî'nin hayatı hakkında bilgi verilmeye çalışılmış ve Mesnevî'nin diğer Türkçe şerhlerinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde Süleymaniye Kütüphanesi, Hâlet Efendi ek 26 numarada kayıtlı bulunan İntihâb-ı Şerh-i Mesnevî yazmasının tanıtımı yapılmış, eserin dil ve yazım özelliklerinden bahsedilmiş ve adı geçen eserin çeviriyazısı yapılırken içinde yer alan ayet, hadis ve özlü sözler ayrı başlıklar halinde sunulmuş son olarak bu bölümde eserde adı geçen şahıslar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise İntihâb-ı Şerh-i Mesnevî'nin 51a-110b sayfaları çeviriyazı ile Lâtin alfebesine aktarılmıştır. Çalışmanın sonunda ise eserin tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Masnavi-i Ma'navi is the most famous one of the works of Mevlana. The Masnavi-i Ma'navi, written in the last 10-15 years of his life, consists of 6 notebooks and approximately 25,700 couplets. Following the date of writing, Masnavi has become more famous than the verse form masnavi and it has been translated into different languages. Many translations and explanations of Masnavi-i Ma'navi have been made in Turkish culture. The number of studies on all or part of Masnavi-i Ma'navi is quite a lot. One of them belongs to Hâcî Pîrî Effendi. The commentary of Hâcî Pîrî Effendi consists of the commentary of the couplets chosen from the first volume of Masnavi-i Ma'navi. And our thesis is based on 51a-110b pages of this work. In the“Introduction”part of our study, it was tried to give information about the life of Hâcî Pîrî and other Turkish commentaries of Masnavi have been mentioned. In the first section, the manuscript of İntihâb-ı Şerh-i Mesnevî which is registered at Hâlet Effendi annex 26 in Suleymaniye Library has been introduced, the language and writing features of the work have been mentioned, and while doing the transcription of the work , the verses from the Quran, hadiths and words of wisdom have been presented as separate titles; finally, in this section; there has been informed about the individuals mentioned in the work. In the second part, 51a-110b pages of İntihâb-ı Şerh-i Mesnevî have been transferred to the Latin alphabet by transcription. At the end of the study, the facsimile of the work has been included.