Nevşehir'de geçiş dönemlerinin halkbilimsel yönden incelenmesi
Investigation of transition periods in Nevşehir from the public science
  1. Tez No: 630162
  2. Yazar: ÇAĞRI YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM DEMREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Nevşehir, geçiş dönemleri, doğum, evlenme, askere uğurlama, ölüm, inanç, inanış, uygulamalar, Nevşehir, rite of passage, periods of transition, birth, marriage, farewell ceremonies, death, belief, religion, customs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Tarihî çok eskilere dayanan Nevşehir, çeşitli medeniyetlere sahne olmuş ve zengin kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Kültürel değerlerin büyük çoğunluğunun etrafında şekillendiği geçiş dönemleri, Nevşehir'de bütün canlılığıyla varlığını sürdürmektedir. Son yıllar içerisinde meydana gelen değişimler hem sosyal hem de kültürel yapıyı etkilemiş ve dolayısıyla geçiş dönemlerinin daha önce bilinen inanç ve işlemlerinde büyük değişimlerin olduğu gözlenmiştir. Bu tez kapsamında Nevşehir ili ve ilçelerinde doğum, çocukluk çağı, evlenme, askere uğurlama, gurbete uğurlama ve ölümle ilgili olan gelenek görenek ve adetlerimizi, araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nevşehir, one of the important historical cities in Anatolia, has been hosting various civilizations and rich cultures since long times. Periods of transition, around which many cultural values are shaped, still exist with all their brightness in the region. Recent changes have affected both social and cultural structure, and it was observed drastic transformations in the previous beliefs and practices of the periods of transition. This study aims to scrutinize customs and traditions related to birth, childhood, marriage, farewell ceremonies for soldiers and for people going to abroad, and death in Nevşehir Province and its district.