Nevşehir Müzesi'nden bir grup mezar örneği; Lahit, ostotek ve pişmiş toprak lahitler
A group of grave samples from Nevşehir Museum; Sarcophagi, ostotecs and terracotta sarcophagi
- Tez No: 861575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLSEN ŞERİFE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kappadokia, Nevşehir, Müze, Mezar Örnekleri, Ostotek, Lahit, Kappadokia, Nevşehir, Museum, Tomb Samples, Ostotech, Sarcophagus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Antik çağlarda önem taşıyan bir bölge olan Kappadokia, farklı kültürler ve eşsiz coğrafyasıyla şekillenmiştir. Kappadokia günümüzde sıklıkla Nevşehir ile anılsa da, antik çağda çok daha geniş bir alanı kapsamaktadır. Doğu-batı ekseninde Tuz Gölü'nden Malatya'ya kadar uzanan, güneyde Toros Dağları ile sınırlanan bu geniş bölge, Neolitik Dönem'e kadar uzanan zengin bir yerleşim tarihine sahiptir. Zaman boyunca göç ve yerleşim için hayati bir merkez olarak hizmet vermiştir. Kappadokia Bölgesi'nde arkeolojik ve tarihi araştırmalarda yoğun ilgi gören dönemler Pre- Protohistorik Dönemler ve önemli bir zaman aralığının ardından Doğu Roma (Bizans) Dönemi'dir. Özellikle Hristiyan ikonografisine odaklanan ikonografi araştırmaları bu bölgede yapılan birçok çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Kappadokia Bölgesi'nde yapılan pek çok araştırma öncelikle nekropol alanları ve bireysel mezarlar ve mezar yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır. Ancak bu araştırmaların bölgenin sosyal ve kültürel yönlerine ilişkin oldukça önemli bilgiler sağladığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Mezar anıtlarının, çeşitli türlerinin ve ortaya çıkış biçimlerinin, tarihsel dönemlerinin, komşu bölgelerden gelen kültürel etkilerin ve ölü gömme geleneklerini ortaya çıkaran karmaşık detayların analizi yoluyla bölgenin sosyal ve kültürel yaşamı hakkında daha net bir anlayışa ulaşılabilir. Dolayısıyla bu çalışmada öncelikle, Kappadokia Bölgesi'nden kazı veya satın alma yoluyla müzeye kazandırılan mezarlar üzerinde incelemeler yaparak bahsi geçen konulara ışık tutulmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda bölgenin Demir Çağ'dan Roma Dönemi'ne kadar farklı mezar biçimlerini (lahitler, pişmiş toprak mezarlar gibi) tercih ettiği de anlaşılmıştır. Ayrıca bunlar içerisinde bazı tercihlerin bölgesel özellikler gösterdiği de saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cappadocia, an important region in ancient times, was shaped by different cultures and unique geography. Although Cappadocia is often associated with Nevşehir today, it covered a much larger area in ancient times. This large region, stretching from Salt Lake to Malatya on the east-west axis and bordered by the Taurus Mountains in the south, has a rich settlement history dating back to the Neolithic Period. It has served as a vital center for migration and settlement throughout time. The periods that attract great attention in archaeological and historical research in the Cappadocia Region are the Pre-Protohistoric Periods and, after a significant period of time, the Eastern Roman (Byzantine) Period. Iconographic research, especially focusing on Christian iconography, forms the basis of many studies conducted in this region. Many studies conducted in the Cappadocia Region have focused primarily on necropolis areas and individual graves and tomb structures. However, it is widely accepted that these studies provide very important information about the social and cultural aspects of the region. A clearer understanding of the social and cultural life of the region can be achieved through the analysis of the funerary monuments, their various types and forms of emergence, their historical periods, cultural influences from neighboring regions, and the intricate details that reveal burial traditions. Therefore, in this study, we tried to shed light on the mentioned issues by first examining the graves brought to the museum through excavation or purchase from the Cappadocia Region. In this context, it has been understood that the region preferred different burial styles (such as sarcophagi and terracotta tombs) from the Iron Age to the Roman Period. It has also been determined that some preferences have regional characteristics.