Öğretmenlerin örgütsel affedicilik algıları ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the organizational forgiveness perceptions and the levels of organizational happiness of teachers
  1. Tez No: 630233
  2. Yazar: SAADET BAYRAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Affedicilik, Örgütsel Affedicilik, Mutluluk, Örgütsel Mutluluk, Ortaöğretim, Teacher, forgiveness, organizational forgiveness, happiness, organizational happiness, Secondary school
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenlerin örgütsel affedicilik algıları ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Trabzon il merkezi ve ilçelerinde bulunan ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi belirlenirken tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, araştırma toplam 346 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Affedicilik Ölçeği ve Örgütsel Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, öğretmenlerin örgütsel affedicilik algılarının orta ve örgütsel mutluluk algılarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel affedicilik algıları ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel affedicilik davranışının öğretmenlerin örgütsel mutluluk algılarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the relationship between secondary education teachers' organizational forgiveness perceptions and the level of organizational happiness. The research designed in relational screening model. Sampling consists of teachers working in high schools in the city center and districts of Trabzon during the academic year of 2018-2019. Random sampling method was used to determine the sample of the study. In this context, the research was conducted with a total of 346 teachers. Personal Information Form, Organizational Forgiveness Scale and Organizational Happiness Scale were used as data collection tools. As a result of the analysis, it was found that teachers' perceptions of organizational forgiveness were average and organizational happiness were high. In the research, it was fixed that there was a low level significiant positive correlation between organizational forgiveness and organizational happiness perceptions of teachers. Additionally, it was concluded that organizational forgiveness behavior is a significant predictor of organizational happiness perceptions of teachers.