Riskli sağlık davranışlarının ve uyku problemlerinin akran zorbalığını açıklayıcı rolleri
Risky health behaviors and sleep problems as predictors of peer bullying
  1. Tez No: 630245
  2. Yazar: EMİNE ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TANRIKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, riskli sağlık davranışları, uyku sorunları, beslenme sorunları, lise öğrencileri, Peer bullying, risky health behaviors, sleep problems, nutrition problems, high school students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada, akran zorbalığı yapma ve akran zorbalığına maruz kalma deneyimlerinin sağlık davranışları (riskli sağlık davranışları ve uyku sorunları) tarafından nasıl açıklandığı incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Mardin'in resmi ve özel liselerinde öğrenim gören 325 lise öğrencisi (164'ü kız, 161'i erkek) bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Olweus Öğrenciler için Akran Zorbalığı Anketi, Riskli Sağlık Davranışları Ölçeği, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizi, Pearson korelasyon analizi, ANOVA ve çoklu regresyon analizi ile yapılmıştır. Analiz sonuçları, erkek öğrencilerin kız öğrencilere kıyasla akran zorbalığına daha fazla maruz kaldıklarını, daha fazla akran zorbalığı yaptıklarını ve daha fazla fiziksel sağlık sorunları yaşadıklarını göstermiştir. Bu araştırmanın sonuçlarında, 9. sınıf öğrencileri ile 12. sınıf öğrencileri arasında beslenme sorunları davranışlarında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da belirgin bir fark olduğunu, sınıf kademesi arttıkça öğrenciler arasında daha fazla beslenme sorunu yaşandığı görülmüştür. Çoklu regresyon analizinin bulguları fiziksel sağlık sorunları, beslenme sorunları ve uyku sorunlarının akran zorbalığına maruz kalmayı yordadığını ortaya koymuştur. Akran zorbalığı yapmayı ise sadece uyku sorunlarının yordadığı bulunmuştur. Bu araştırmanın bulguları, akran zorbalığının lise öğrencileri için önemli bir sorun olduğunu ve akran zorbalığının lise öğrencilerinin sağlıklarını olumsuz etkilediğini göstermiştir. Bu araştırmanın bulguları okul psikolojik danışmanlarına, ebeveynlere ve okul idarecilerine akran zorbalığının sadece psikolojik etkilere yol açmadığını, akran zorbalığının fiziksel sağlık sorunları, beslenme sorunları ve uyku sorunları ile de ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the predictor roles of risky health behaviors and sleep problems regarding peer bullying experiences (bullying perpetration and victimization). For this purpose, data were collected from 325 (164 were girls and 161 were boys) high school students studying in the public and private high schools of Mardin. The data were obtained by using Olweus Bullying Questionnaire, Risky Health Behaviors Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index and demographics form. Analyses of the data were made with Pearson correlation analysis, ANOVA and multiple regression analysis. The results of the analysis showed that male students experienced more peer bullying perpetration, more peer bullying victimization and more physical health problems. A significant difference between 9th grade students and 12th grade students in their nutrition problems behavior was detected, although it was not statistically significant. Findings of the multiple regression analysis revealed that physical health problems, nutrition problems and sleep problems predicted peer bullying victimization. Peer bullying was only predicted by sleep problems. The findings of this study showed that peer bullying is a fundamental problem for high school students negatively affecting the health of high school students. The findings of this present study provides evidence, to psychological counselors, parents and school administrators, that peer bullying is not only linked to psychological effects but it is also associated with physical health problems.