Devlet üniversitelerinde stratejik planların stratejik planlama kılavuzuna uygunluğunun incelenmesi
A study on compliance with strategic planning requirements in turkish state universities
- Tez No: 630261
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Devlet Üniversiteleri, Stratejik Planlama, Performans Esaslı Bütçeleme, Yüksek Öğretim, State Universities, Strategic Planning, Performance-Based Budgeting System, Higher Education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bütçe ve Mali Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Araştırmanın temel amacı Türkiye'de devlet üniversitelerinin stratejik planlarını merkezi idare tarafından yürürlüğe konan kılavuzlara ne kadar uygun hazırladıklarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda 126 maddeli bir Stratejik Planlama Kılavuzuna Uygunluk (SPKU) Endeksi geliştirilmiştir. Çalışmada 2019-2023 ve 2020-2024 dönemine ilişkin stratejik plan hazırlayan ve kamuoyu ile paylaşan toplam 50 devlet üniversitesinin stratejik planları içerik analizi yöntemiyle incelenerek puanlanmıştır. Başarı düzeyini belirleyen faktörlerden sahiplenme, hesap verme sorumluluğu, katılımcılık, akademik başarı düzeyi, kuruluş yılı (yaş), konum tercihi ve plan dönemi değişkenleri SPSS programından yararlanılarak korelasyon, regresyon analizi ve t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre devlet üniversitelerinin plan hazırlamadaki başarı düzeyinin %83,4 ile“iyi”olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca planı sahiplenme, hesap verme sorumluluğu ve katılımcılık düzeyinin başarı düzeyini olumlu etkilediği; akademik başarı puanı, kuruluş yılı (yaş), konum tercihi ve plan dönemi değişkenlerinin kılavuza uygun plan hazırlama ile bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the research is to determine how appropriate the Turkish state universities prepare their strategic plans to the Guidelines put into effect by the central government. For this purpose, a Strategic Planning Guideline Compliance Index consisting 126 items was developed. In the study, the strategic plans of 50 state universities for the period 2019-2023 and 2020-2024 were analyzed and scored by using content analysis. We analyzed the variables of commitment, accountability, participation, academic achievement, foundation year (age), position preference and plan period variables that are potential determinants of success level with correlation, regression analysis and t-test using SPSS program. According to the analysis, we found that the level of success of state universities in preparing plans was“good”with 83.4%. In addition, we found that the level of plan preparation in accordance with the guideline was positively associated with commitment, accountability and participation, but not related to academic achievement score, establishment year (age), position preference and plan period.