2018 Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında siyasal iletişim ve olgu süreçleri
Political communication phenomenon and processes in 2018 Presidential election campaigns
  1. Tez No: 630365
  2. Yazar: BURÇİN MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İLKAY CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Medya, Twitter, Siyasal İletişim, Cumhurbaşkanı, Politics, Media, Twitter, Political Communication, President
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Hükümet sisteminde gerçekleşen değişiklikle birlikte Türk siyasal sistemi, 2018'den itibaren yeni bir sürece geçmiştir ve bu aşamada cumhurbaşkanlığı seçim kampanyaları büyük önem kazanmıştır. Bu doğrultuda çalışma kapsamında, 2018 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında cumhurbaşkanlığına aday olan Muharrem İnce, Meral Akşener ve Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyaları çerçevesinde oluşturdukları siyasal iletişim stratejilerinde önemli bir unsur olan Twitter platformunda kullandıkları söylemleri ile gündemi nasıl oluşturduklarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı seçimleri süreci ve bu süreçte cumhurbaşkanı adaylarının Twitter üzerinden gerçekleştirdikleri kampanyalar ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın kapsamı 13 Mayıs 2018 ile 24 Haziran 2018 tarihleri arasında, altı cumhurbaşkanı adayı arasından Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce ve Meral Akşener'in Twitter'da yaptıkları paylaşımları içermektedir. Çalışmada veri analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üç adayın yapmış oldukları Twitter paylaşımlarının içerik, aday bilgisi verme, hashtag kullanma amacı, paylaşım yapmaktaki amaç, paylaşılan tweetlerin içerikleri, paylaşımların temaları bakımından farklılaşmakta olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish political system has switched to a new process with the change implemented in government system since 2018, and in this new process, presidential election campaigns have gained high importance. In this regard, it was aimed to analyse how Muharrem İnce, Meral Akşener and Recep Tayyip Erdoğan who become candidates for presidency generated the agenda via their discourses used in Twitter platform that is an important element in their political communication strategies in 2018 presidential election campaign within the scope of this study. In the study, the process of 24th of June, 2018 presidential elections, and the campaigns of president candidates in Twitter during this process were investigated. In this respect, the scope of the study comprises the shares of Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce and Meral Akşener among six president candidates on Twitter between the dates of 13th of May, 2018 and 24th of June, 2018. Moreover, content analysis technique was used in data analysis of the study. As the result of the study, the findings that Twitter shares of these three candidates in 2018 presidential elections became different in terms of content, giving candidate information, the aim of using hashtag, te aim of making share, contents of shared tweets, and the theme of the shares were reached.