Marka toplulukları ve marka mirasının marka imajı ve yeniden satın alma niyeti üzerindeki etkisi
The effects of brand communities and brand heritage on brand image and repurchase intention
- Tez No: 630366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, marka topluluğu, marka imajı, satın alma niyeti, marka mirası, Brand, brand community, brand image, brand heritage, repurchase intention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Rekabet ortamının dünya genelinde hemen her sektörde oldukça yoğun bir hal alması, ürün çeşitliliği ve marka alternatiflerinin artması firmaların birbirlerinden farklılaşmak adına " marka ve marka yönetimi kavramlarına daha da fazla önem göstermelerine neden olmuştur. Diğer bir ifadeyle, günümüzde markalar firmalar için hiç olmadığı kadar daha büyük bir öneme ve değere sahip bir hale gelmiştir. Markaların önemli işletme varlıkları arasında sayılması ile birlikte markayla ilgili bileşenlere verilen önem de artmış ve bu alanlarda yapılan planlamalar değer kazanmıştır. Bu çalışma markaların uzun dönemli sadakat ve müşteri bağlılığı sağlamak adına kullandıkları önemli araçlardan biri olan marka topluluklarına odaklanmaktadır. Marka topluluklarına dâhil olmanın ve markanın geçmişinin diğer bir ifadeyle mirasının marka imajı ve yeniden satın alma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular marka topluluklarının daha etkin kullanılması ve bu sayede markanın yeniden satın alınmasını sağlamak amacıyla yol gösterici olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The intense competition covering all the sectors around the World and the increase in the variaty of products and brands forced organizations to put more emphasis on“brand and brand related concepts”as a differentiation tool. In other words, organizations began to pay the greatest attention and importance than ever before. With the begining of brands as being considered as one of the most valuable assets of the organizations they gained greater importance and organizations began to value the planning procedures of brands in more detail. This research focuses on brand communiries that are used by the organizations in order to achieve long-term customer commitment and loyalty. Main purpose of the study is to investigate the effects of brand heritage and brand communities on brand image and customers' repurchase intentions. The findings of the research may help brand managers to manage their brand communities more effectively and by this way encourage the members to repurchase the brand in their future buying decisions.