Karizmatik liderlik bağlamında siyasal reklamların rolü: 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimi örneğinde bir analiz
The role of political advertisements in charismatic leadership: An analysis of 2018 Presidential Election
- Tez No: 738205
- Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Siyasal Bilimler, Public Relations, Advertising, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Lider, Karizmatik Liderlik, Siyasal Reklam, 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Alımlama Analizi, Leader, Charismatic Leadership, Political Advertisement, 2018 Presidential Election, Perception Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Geçmişten günümüze karizmatik liderlerin ortaya çıkış süreçleri incelendiğinde genellikle toplumun zor zamanlarında kurtarıcı rolü üstlenerek ön plana çıktıkları görülmektedir. Bu zor zamanlar sona erdiğinde ise karizmatik lider olarak ortaya çıkan kişinin çekim kuvveti yavaş yavaş ortadan kaybolurken karizmatik liderliğin devam edebilmesi için ya yeni krizlere ihtiyaç vardır ya da toplumdaki insanlara liderin karizmatik özelliklerinin devam ettiğiyle ilgili mesajların etkili şekilde verilip onların ikna edilmesi gerekir. Günümüz modern demokrasilerinde bu tür ikna edici mesajların özellikle seçim süreçlerinde yürütülen siyasal kampanyalarda siyasal reklamlar aracılığıyla verilmeye çalışıldığı görülmektedir. Karizmatik liderlik bağlamında siyasal reklamcılığın rolünün konu edinildiği bu çalışmada, 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sürecinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan için seçim kampanyasında kullanılan siyasal reklamlar aracılığıyla nasıl bir karizmatik liderlik inşa edilmeye çalışıldığının irdelenmesi amaçlanmaktadır. Literatürde konuyla ilgili yeterli çalışmanın bulunmaması bu araştırmanın öncelikli önemi olarak öne çıkmaktadır. Nitel yönteme dayalı olarak gerçekleştirilen bu araştırmada, çalışmanın amacına uygun olarak belirlenen üç görsel-işitsel reklamın Erzurum ilinde MEB'e bağlı devlet okullarında görev yapan beş erkek beş kadın öğretmen katılımcı tarafından nasıl alımlandığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, 13-23 Ocak 2022 tarihleri arasında katılımcıların evlerinde doğal ortamda ilgili reklam filmleri izlendikten sonra önceden hazırlanan görüşme formundaki sorulara verdikleri yanıtlar Stuart Hall'ın kodlama-kodaçımı yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların ağırlıkla egemen bir okuma biçimiyle reklamları alımladıkları, Erdoğan'ın özellikle sesini ve beden dilini etkili kullanarak hitabet gücüyle hedef kitlesini etkileyen karizmatik bir lider olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the emergence of charismatic leaders from past to present are examined, it is seen that they get under the spotlight by assuming the role of a savior in difficult times. When the difficult times are over and the magnetism of the charismatic leader starts to wane, they either need new crises for their charismatic leadership to continue, or they need to convince the society through effective messages that they still have charismatic characteristics. In today's modern democracies, it is seen that such persuasive messages are given via political advertisements, especially through political campaigns during election periods. This study focuses on the role of political advertisements in the context of charismatic leadership and examines how a charismatic leadership was attempted to be built through political advertisements as a part of the election campaign of Recep Tayyip Erdoğan, the candidate of the People's Alliance, for the 2018 Presidential Elections. The lack of sufficient research on this subject constitutes the primary importance of this study. The purpose of this research, which utilizes the qualitative method, is to examine how three audio-visual advertisements, selected in line with the purpose of the study, were perceived by the participants, five male and five female teachers working at public schools affiliated to the Ministry of Education in Erzurum. In this context, the answers of the participants to the questions in the pre-prepared interview form after watching the relevant advertisements in their home, a natural environment, between 13-23 January 2022 were analyzed using Stuart Hall's coding-decoding approach. According to the findings, the participants perceived the advertisements as having a dominant style and considered Erdoğan a charismatic leader, who influences his target audience with his oratory power, especially by effectively using his voice and body language.