Bayburt Özel İdare Spor Kulübünün tarihsel gelişimi
historical development of sports in Bayburt special administration
- Tez No: 630467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bayburt Özel İdare Spor Kulübü, Futbol, Spor, Spor Kulübü, Bayburt Private Administration Sports Club, Football, Sports, Sports Club
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Bayburt Özel İdare Spor Kulübünün kuruluşundan itibaren günümüzde ki önemi, kuruluş amacı, yönetim şekli, amatörlükten profesyonel lige yükselişi, idari ve teknik kadrosu, tesisleri ve Bayburt ilinde yer alan diğer futbol kulüpleri ve Bayburt' ta futbolun geçmişini incelemek amacıyla Bayburt Özel İdare Spor Kulübü'nün tarihsel gelişimini analiz etmektir. Materyal ve Metot: Çalışmanın bulgularına erişilmesinde ''tarama ve dokümantasyon taraması ile birlikte elde edilen verilerin yorumlanmasında tarihsel yöntem kullanılmıştır. Betimsel bir tarihi araştırma özelliği taşıyan bu çalışma, 1930-2020 yılları arası Bayburt'ta Futbolunun oluşumu ve Bayburt Özel İdare Sporun kuruluşu ve gelişim evreleri esas alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda Bayburt Özel İdare Spor Kulübünün arşivi ve internet siteleri taranmıştır. Aynı zamanda tarih aktarımının önemli bir araştırma modeli olduğu bilinmektedir. Bayburt Özel İdare Spor Kulübünde yer alan kişilerin Bayburt Özel İdare Spor tarihine ışık tutması bağlamında yapılandırılmış kişisel görüşme formu aracılığıyla dönemin kulüp faaliyetlerinde aktif olarak yer alan sporcu, çalıştırıcı, yönetici ve kulüp başkanları olan kişilerle görüşmeler yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre, Bayburt özel idare spor kulübünün amatör lig döneminden profesyonel lig dönemine kadar geçen süreç hakkında kulübün yönetici, hoca, kurucuları ve futbolcularından bilgiler alınmıştır. Alınan bilgiler doğrultusunda kulübün tarihsel gelişim süreci derlenmiştir. Sonuç: Bayburt'ta futbolun geçmişi ve Bayburt Özel İdare Sporun kuruluşundan günümüze kadar gelişim aşamasını ortaya koymak amacıyla Bayburt, Bayburt'ta Futbol ve Bayburt Özel İdare Sporun kökeni incelenmiş sözlü tarih ile bütünleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the importance of Bayburt Private Administration Sports Club since its establishment, its purpose of establishment, management style, rise from professionalism to professional league, administrative and technical staff, facilities and the history of football in Bayburt and other football clubs in Bayburt. To analyze the historical development of the Special Administration Sports Club. Material and Method: In reaching the findings of the study, historical method has been used in the interpretation of the data obtained together with '' scanning and documentation scanning. This study, which has a descriptive historical research feature, was based on the formation of Football in Bayburt between 1930-2020 and the establishment and development phases of the Bayburt Special Administration Sport. For this purpose, the archives and websites of the Bayburt Private Administration Sports Club were scanned. It is also known that history transfer is an important research model. Through the personal interview form structured in the context of shedding light on the history of Bayburt Special Administration Sports, people who were in the Bayburt Private Administration Sports Club were interviewed with people who were actively involved in the club activities of the period, who were actors, coaches, managers and club heads. Findings: According to the findings of the research, information was obtained from the manager, coach, founders and football players of the club from the amateur league period to the professional league period of the Bayburt private administration sports club. In accordance with the information received, the historical development process of the club was compiled. Conclusion: The history of football in Bayburt and Bayburt, the origin of Football and Bayburt Special Administration Sport in Bayburt have been examined and integrated with the oral history in order to reveal the development phase of the Bayburt Special Administration Sports since its establishment.