Yeni Malatya Spor Kulübü'nün tarihsel gelişimi
The historical improvement of Yeni Malatya sport club
- Tez No: 630494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Spor, Spor Kulübü, Yeni Malatya Spor Kulübü, Football, Sport, Sport Club, Yeni Malatya Sport Club
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Günümüzde futbol takımları milyonlarca taraftarı peşinden sürüklemektedir. Futbol takımları şehirlerinin ve ülkelerinin tanıtımını yaparak turizminin artmasına yardımcı olmakta ve böylelikle ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Her ne kadar takımlar bulundukları şehre büyük katkılar sağlasalar da futbol kulüplerinin kuruluş dönemi, yaşadıkları başarı ve başarısızlıkları, dönemin başkan ve yöneticileri gibi unsurları içeren yazılı bir kaynağa ulaşılamamıştır. Bu bağlamda bir şehir takımı olan Yeni Malatya Spor Kulübü'nün kuruluşundan günümüze kadar olan tarihsel gelişiminin bir kaynakta toplanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Yeni Malatya Spor Kulübü'nün tarihsel süreci hakkında başkan, yönetici, futbolcu ve antrenörler ile görüşülerek bilgi alınmıştır. Örnekleme türü olarak nitel örnekleme türlerinden kartopu örneklemesi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak döküman analizi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri analizinde ise döküman analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Bulgular: Malatya Belediye Spor Kulübü'nden önce Malatya'da futbol, Malatya Belediye Spor Kulübü'nün kuruluş süreci, faaliyet gösterdiği branşlar, futbol mücadeleleri ve şampiyonlukları, tarihsel sürecinde görev yapan Kulüp başkanları, yöneticileri ve teknik direktörleri hakkında bilgilere ulaşılmıştır. Yeni Malatya Spor Kulübü isminin alınması, Yeni Malatya Spor Kulübü'nün başkan, yönetici ve teknik direktörleri, şehre etkileri, lig mücadeleleri, altyapı ve tesisleri hakkındaki bilgiler aktarılmıştır. Yeni Malatya Spor Kulübü tarihinde yaşanan gelişmeler ve elde edilen bilgiler anlatılmıştır. Sonuç: Yeni Malatya Spor Kulübü'nün tarihi gelişimi kuruluşundan günümüze kadar aşama aşama belirlenmiş olup, kulüp tarihi tek bir kaynakta toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Nowadays, Football teams drag millions of supporters. Football teams help to increase truism by introducing home city and country to the world as a result they provide a major contribution to the economy. Although football clubs make great contributions to the home city, it was not possible to access a written source about clubs which include the elements such as establishment period of football club, its success and failures, the current president and managers of the team. In this context, it is aimed to gather the historical development of Yeni Malatya Sport Club, which is a city team, from its foundation to these days. Material and Method: In this thesis a case study has used which is a qualitative research method. The information about Yeni Malatya Sport Club's historical process has achieved by meeting with the president, manager, coach and football players. Snowball sampling which are type of the qualitative sampling was used as the sampling type. Document analysis technique has used in data analysis. Results: In this study information such as; football in Malatya before Malatya Belediye Sport, the establishment process of Malatya Belediye Sport Club, active branches of the Club, football competition and championships, presidents, managers and coaches, and its historical process has obtained. Information about the acquisition of the name of Yeni Malatya Sport Club, Club's president, manager and technical directors, Club's effects on the city, league competitions, infrastructure and facilities has given. The obtained information about developments of the Yeni Malatya Sport Club's History has explained. Conclusion: The historical development of the Yeni Malatya Sport Club has determined gradually from its establishment to these days and the history of the club has gathered in a single source.