Tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan ergenlerin öznel iyi oluşuna göre okulda öznel iyi oluş ve arkadaşa bağlanma düzeylerinin incelenmesi
Examination of subjective well-being at school and peer attachment levels among adolescents living with one or both of their parents according to their subjective well-being
- Tez No: 630546
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Ebeveyn, Öznel İyi Oluş, Okulda Öznel İyi Oluş, Arkadaşa Bağlanma, Adolescent, Parent, Subjective Well-Being, Subjective Well-Being at School, Peer Attachment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Araştırmada, tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan ergenlerin öznel iyi oluşuna, anne baba ayrıysa yanında kalınan yetişkine, cinsiyete, algılanan anne-baba tutumlarına ve ekonomik gelire göre okulda öznel iyi oluş ve arkadaşa bağlanma düzeylerinin anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma, betimsel ve nedensel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 519 ergen oluşturmuştur. Araştırmada gerekli verileri elde etmek için,“Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği”,“Ergenler İçin Kısa Okulda Öznel İyi Oluş Ölçeği”,“Ergenler İçin Arkadaşa Bağlanma Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS21 Paket Programı'ndan yararlanılmıştır. Araştırmada, tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan ergenlerin öznel iyi oluşuna, anne baba ayrıysa yanında kalınan yetişkine, cinsiyete, algılanan anne-baba tutumlarına ve ekonomik gelire göre okulda öznel iyi oluş (okul doyumu ve okulda duygu) ve arkadaşa bağlanma (güvenli bağlanma, kaçınan bağlanma ve kaygılı/korkulu) düzeylerinin anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği belirleyebilmede MANOVA-Wilks Lambda(λ) Testinden ve MANOVA Pillai's Trace Testinden yararlanılmıştır. ANOVA Testinin anlamlı çıkması sonucunda, bu farkın hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için Schefee Testi, Dunn-Sidak Testi ve t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu yüksek ergenlerin okulda öznel iyi oluş puan ortalamasının, tek ebeveynle ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu düşük ergenlerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Tek ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu yüksek ergenlerin güvenli bağlanma puan ortalamasının tek ve iki ebeveynle yaşayan öznel iyi oluşu düşük ergenlerin puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Anne baba ayrıysa yanında kalınan yetişkine göre ergenlerin okulda öznel iyi oluş ve arkadaşa bağlanma puan ortalamalarının anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Cinsiyete göre kız ergenlerin okul doyumu puan ortalamasının, erkek ergenlerin puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Cinsiyete göre kız ergenlerin güvenli bağlanma puan ortalamasının erkek ergenlerin puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Anne ve baba tutumu demokratik olan ergenlerin okulda öznel iyi oluş puan ortalamasının, anne ve baba tutumu otoriter olan ergenlerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Ekonomik gelire göre okulda öznel iyi oluş ve arkadaşa bağlanma puan ortalamalarının anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines whether the subjective well-being at school and peer attachment levels significantly differ among adolescents living with one or both of their parents according to their subjective well-being, the adult they live with if their parents are separate, gender, parental attitudes, and economic income. The study group consists of 519 adolescents. The“Adolescent Subjective Well-Being Scale”, the“Brief Adolescents' Subjective Well-Being in School Scale”,“Peer Attachment Scale for Adolescents”and a“Personal Information Form”were used to obtain the data. MANOVA-Wilks Lambda(λ) Test and MANOVA Pillai's Trace Test were employed for data analysis. When ANOVA Test produced significant results, then Scheffe Test, Dunn-Sidak and t-test were applied to identify the groups with difference. The study results showed that the adolescents with high subjective well-being who live with one or both of their parents had mean scores for subjective well-being at school which were significantly higher than those adolescents with low subjective well-being living with one or both of their parents. The secure attachment mean scores of adolescents with high subjective well-being who live with one or both of their parents were found to be significantly higher than the mean scores of those with low subjective well-being living with one or both of their parents. The mean scores of subjective well-being at school and peer attachment do not significantly differ among adolescents according to the adult they live with if their parents are separate. According to gender, female adolescents were found to have a significantly higher mean score of school satisfaction than that of male adolescents. Also, female adolescents were found to have a significantly higher mean score of secure attachment when compared to male adolescents. Adolescents whose parents display democratic attitudes were found to have a significantly higher mean score of subjective well-being at school when compared to the adolescents whose parents have authoritarian attitudes. It was also found that the mean scores of subjective well-being at school and peer attachment do not significantly differ according to economic income.