Retinal ven tıkanıklıklarında prognostik faktörler
Prognostic factors in retinal vein occlusions
- Tez No: 630580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Görsel prognoz, optik koherens tomografi (OCT), retinal ven tıkanıklığı
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızın amacı, retinal ven tıkanıklığına (RVT) bağlı maküla ödemi olan hastaların, final görme keskinliğine etki eden klinik bulgularını ve spektral domain optik koherens tomografi (SD-OCT) görüntülerindeki değişikliklerini saptamaktır. Ocak 2016 ile Ağustos 2019 tarihleri arasında, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine, retinal ven tıkanıklığına bağlı maküla ödemi ile başvuran, 100 hastanın 100 gözüne ait klinik kayıtları ve SD-OCT görüntüleri geriye dönük olarak incelendi. Olguların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), klinik ve fundoskopik muayene bulguları, kaydedildi. Çalışmadaki hastaların %51'i erkek, %49'u kadındı. Hastaların yaş ortalaması 65,37±11,53 idi. Altmış beş yaşından küçük hastaların başlangıç EİDGK ortalaması 0,79±0,55 logMAR iken, 65 yaş ve üzeri hastaların başlangıç EİDGK ortalaması 1,06±0,61 logMAR olarak bulundu (p=0,024) Başlangıç EİDGK ≤0,3 logMAR olan grubun final EİDGK ortalaması 0,12±0,16 logMAR, başlangıç EİDGK ≥1 logMAR olan grubun final EİDGK ortalaması 0,98±0,63 logMAR olarak bulundu. Başlangıçta OCT'de ölçülen iç retinal tabakaların düzensizliğinin (DRIL) genişliği 1113,19±436,96 µm iken son vizitte bu değer 563,78±520,83 µm olarak ölçüldü. Hiperreflektif nokta (HRN) sayısı < 2 olan grupta başlangıç EİDGK ortalaması 0,33±0,09 logMAR, HRN sayısı 2 ile 10 arasında olan grupta 0,77±0,54 logMAR, HRN sayısı 11 ile 20 arasında olan grupta 0,98±0,48 logMAR, HRN sayısı ≥21 olan grupta ise 1,31±0,63 logMAR olduğu saptandı. Gruplar arasında anlamlı farklılık mevcuttu. İleri yaşın, başlangıç EİDGK'nın kötü olmasının, iskemi varlığının, daha büyük inraretinal kistin, elipsoid zonun bozuk olmasının, daha uzun DRIL varlığının, HRN sayısının fazla olmasının, daha büyük subretinal sıvı varlığının, takipler sırasında bazı komplikasyonların gelişmesinin (Epiretinal membran, neovasküler glokom) kötü final görme keskinliği ile ilişkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the clinical findings and changes in spectral domain optical coherence tomography (SD-OCT) images of patients with macular edema due to retinal vein occlusion (RVO), affecting the final visual acuity Between January 2016 and August 2019, clinical records and SD-OCT images of 100 eyes of 100 patients admitted to Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital Ophthalmology Clinic with macular edema due to retinal vein occlusion were reviewed retrospectively. The best corrected visual acuity (BCVA), clinical and fundoscopic examination findings of the cases were recorded. 51% of the patients in the study were male and 49% were female. The mean age of the patients was 65.37 ± 11.53. The initial BCVA average of patients younger than sixty-five years old was 0.79 ± 0.55 logMAR, whereas the initial BCVA average of patients 65 and older was 1.06 ± 0.61 logMAR (p=0,024). The final BCVA average of the group with the initial BCVA ≤0.3 logMAR was found to be 0.12 ± 0.16 logMAR, and the final BCVA average of the group with the initial BCVA ≥1 logMAR was 0.98 ± 0.63 logMAR. While the width of the disorganization of retinal inner layers (DRIL) measured initially in OCT was 1113.19 ± 436.96 µm, this value was measured as 563.78 ± 520.83 µm at the last visit. In the group with the number of hyperreflective points (HRP)