Modeling of doubly-fed induction generator based power supply system for aircraft applications
Çift-beslemeli indüksiyon jeneratörü bazlı güç kaynağı modellenmesinin uçaklardaki uygulması
  1. Tez No: 630637
  2. Yazar: AYKUT SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak elektrik üretim sistemleri, Rüzgar Jeneratör tipleri, Çift Beslemeli İndüksiyon Jeneratörü, Değişken hız sabit frekans ve gerilim, Flayback çevirici, İzole durum operasyonu, Uçaklar için DFIG modellenmesi, Aircraft electric generation systems, Wind tribune types, Generator types, Doubly-Fed Induction Generator, Variable speed constant frequency and voltage, Flyback converter, Standalone operation, DFIG
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde gelişen teknolojiye ve ihtiyaç duyulan donanıma paralel olarak uçaklarda ciddi bir elektriksel donanım artışı olduğu görülmektedir. Gelişmelere bağlı olarak artan elektriksel elemanların artmasıyla beraber uçaklardaki güç talebi de artış göstermiştir. Bu da beraberinde daha güçlü ve güvenilir bir elektrik üretim iletim ve depolama yöntemlerinin uygulanması bir zorunluluk haline gelmiştir. Gelişen ve eklenen elektriksel ekipmanlara bağlı olarak uçakların mevcut elektrik sistemleri de zaman zaman yetersizlik gösterir hale gelmiştir. Güç üretim kapasitesi bakımından bir yetersizlik yaşanmamasına karşın daha güvenilir ve sade güç sistemlerinin arayışı devam etmektedir. Bu tez çalışmasında da uçakların ana elektrik kaynağı olan türbin jeneratöründe bulunan mekanik sabit hız sürücüsünü elimine ederek değişken devirlerde sabit çıkış üreten çift beslemeli indüksiyon jeneratörünün uçaklara uyarlanması üzerine çalışılmıştır. İlk olarak DFIG yapısı araştırılmış ve kavranmış ve çalışma prensibi özümsenmiştir. Sistemin modellenmesinde flyback konverter, inverter ve asenkron jenerator kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With developing aircraft technologies, there has been a significant increase in electrical equipment in aircraft. The increase in the electrical equipment used in aircraft caused an increase in energy demand. Therefore, the implementation of stronger and more reliable electricity generation, transmission, and storage methods has become an imperative concern for aircraft. In this thesis study, it has been studied to adapt the doubly-feed induction generator which produces constant output at variable speeds by eliminating the mechanical constant speed drive in the turbine generator, which is the main electric source of the aircraft. Firstly, the structure of DFIG has been researched and comprehended and its working principle has been assimilated. Afterwards, DFIG which can operate in isolated regions, designed for the production of electricity aircraft. Flyback converter, inverter and a asynchronous generator are used for modeling of the system.