Epilepsi tanısı alan çocuk hasta ve ailelerinin psikososyaldeğerlendirilmesi
Psychosocial assessment of chidren with epilepsy and theirparents
  1. Tez No: 630675
  2. Yazar: FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATMA GÖKŞİN CİHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, GGA, Aile Hekimliği, Epilepsy, SDQ, Family Medicine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
AMAÇ: Bu araştırmada epilepsisi olan ve olmayan çocukların psikososyal değerlendirilmesi ve ailelerinin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM: Bu çalışma analitik tipte bir vaka kontrol çalışmasıdır. Çalışmamıza Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk nörolojisi polikliniğine başvuran 83 epilepsili çocuk vaka grubu olarak ve benzer yaş ve cinsiyette herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı 172 çocuk kontrol grubu olarak alındı. Çocukların ebeveynlerine sosyodemografik özellikleri içeren bir anket, çocukları için Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) ve kendileri için Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) ölçekleri uygulandı. İstatistiksel analizler için SPSS 15 paket programı kullanıldı. BULGULAR: Vaka ve kontrol grubu yaş ve cinsiyet açısında benzerdi. Epilepsisi olanların (vaka grubu) % 39.8'i (n=33) kız, % 60.2'si (n=50) erkek idi. Epilepsisi olmayanların (kontrol grubu) % 43.6'sı (n=75) kız, % 56.4'ü (n= 97) erkek idi. Vaka grubunun yaş ortalaması 9.34 ± 3.99 (4-16, ortanca: 9) yaş, kontrol grubunun yaş ortalaması 10.10 ± 3.4 ( 4-16, ortanca: 11) yaş bulundu. Epilepsi hastalık süresi ortalama 33.10 ± 41 (1- 180 , ortanca: 12) ay idi. Her iki grubun anne ve baba eğitim düzeylerini karşılaştırdığımızda epilepsili çocuğu olan anne ve babaların olmayanlara göre eğitim düzeylerinin daha düşük olduğu saptandı (p=0.002, p=0.001). Epilepsili çocuğu olan ailelerin gelir düzeylerinin olmayanlara göre daha düşük olduğu saptandı (p=0.001). Okul başarı düzeyleri karşılaştırıldığında epilepsisi olmayan çocukların epilepsisi olanlardan daha başarılı oldukları tespit edildi (p=0.001). iii Vaka ve kontrol grupları GGA parametreleri açısından karşılaştırıldığında; epilepsisi olan çocukların duygusal sorunlar puanı epilepsisi olmayan çocuklarınkinden daha yüksek bulundu (p=0.001). Vaka grubunun davranış sorunları puanı kontrol grubunun puanlarından daha yüksekti (p=0.001). Vaka grubunun dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik puanı kontrol grubunun puanlarından daha yüksekti (p=0.009). Akran sorunları puanları arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.063). Kontrol grubunun olumlu sosyal davranış puanları vaka grubunun puanlarından daha yüksekti (p=0.004). Her iki grubun toplam güçlük puanları ve zorluk puanları arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0.001), (p=0.002). Epilepsili çocukların ebeveynlerinin durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri, çocuğunda epilepsi hastalığı olmayan ailelerinkinden daha yüksek bulundu (p=0.001), (p=0.001). Epilepsisi olan çocukların ebeveynlerinde kontrol grubunun ebeveynlerine göre sürekli kaygı düzeyi 2.3 kat daha fazla bulunmuştur OR=2.285 %95 CI (1.332-3.920). SONUÇ: Önceki çalışmalarda önerildiği üzere bizim çalışmamız da göstermiştir ki GGA epilepsili çocukların ruhsal sorunlarının değerlendirilmesinde birinci basamakta kullanılabilecek uygun bir araçtır. Sorun tespit edilen alanlarda çocuk psikiyatrisi tarafından ileri değerlendirme yapılarak tanı ve gerekiyorsa tedavi almaları sağlanabilir. Çocukluk dönemindeki ruhsal sorunların atlanması yetişkinlikte büyüyen ve daha dirençli psikiyatrik rahatsızlıklara yol açabilir. Aile hekimleri, toplumda yaklaşık %1 sıklıkta görülen bu hastalıkta çocuk hasta ve ebeveynlerle iletişim halinde olup epilepside nöbet kontrolünün yanı sıra ailenin psikolojik sağlığı açısından da yardıma hazır olmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study we aimed to compare the psychosocial assessment of children with and without epilepsy and their parents' state and trait anxiety levels. METHODS: This was an analytic case-control study. 83 patients with epilepsy attending to child neurology outpatient clinics of Konya Training and Research Hospital were included in the case group. 172 children whose have not got any chronic disease were included in the control group. Parents were asked to fulfill a socio-demographic and epileptic history questionnaire, the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) (a brief behavioral screening questionnaire) for their children and State-Trait Anxiety Inventory for themselves. The obtained data have been analyzed by SPSS 15.0. RESULTS: Case and the control groups were similar in terms of age and gender. Those with epilepsy (case group), 39,8% (n=33) were girls, 60,2% (n=50) were boys. Those without epilepsy (control group), 43,6 % (n=75) were female, 56,4% (n=97) were male. Case group's mean age was 9.34 ± 3.99 (4-16, median: 9) years old. Control group's mean age was 10.10±3.4 (4-16, median: 11) years old. The mean illness duration of epileptic patients was 33.10 ± 41 (1-180, median: 12) months. When we compare the education level of the mothers and fathers of children in both groups, the education level of the epileptic children's parents was found as lower (p=0.002, p=0.001). The income levels of families have compared, case group's income has found as lower (p = 0.001). By comparing school performance of epileptic children with healthy children, it has determined as the control group was more successful (p = 0.001). Case and control groups were compared in terms of the parameters of SDQ, emotional problems score in children with epilepsy was higher than children without epilepsy (p=0.001). Case group's behavior problems and attention deficit hyperactivity scores were higher than the scores of the control group (p=0.001, p=0.009). There was no significant difference between peer problem scores (p = 0.063). Prosocial behavior scores of the control group were significantly higher than the case group (p = 0.004). State and trait anxiety levels of parents of epileptic children were higher than the control group's parents (p =0.001), (p = 0.001). v CONCLUSION: As suggested in previous studies, our study showed that the SDQ is a convenient tool for the assessment of epileptic children's mental health problems in primary care. Areas which problem has been identified for further evaluation made by child psychiatry diagnosis and receiving treatment can be provided if necessary. Skipping of childhood mental health problems may lead to growing and more resistant psychiatric disorders in adulthood. Family physicians should be in contact with pediatric epileptic patients and their parents not just for seizure control in epilepsy, but also for helping the psychological health of the family.