Kemoterapi alan çocuklarda lenfosit altgrup ve immünglobulin düzeylerinin febril nötropeni tedavi başarısıyla ilişkisi
The relation between the levels of lymphocyte subgroup, immunoglobulin and treatment success in childhood cancer patients with cytotoxic treatment
- Tez No: 630746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLDAR BAHAR GENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, febril nötropeni, immünglobulin, kanser, lenfosit altgrup, children, febrile notropenia, cancer, lymphocyte subgroups, immunoglobulin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Sitotoksik tedavisi devam eden çocukluk çağı kanseri tanılı hastalarda, febril nötropeni atağı esnasında lenfosit altgrup ve immünglobulin düzeylerinin tedavi başarısıyla ilişkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, prospektif olarak gerçekleştirildi. Aralık 2018-Ocak 2020 tarihleri arasında SBÜ Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil servisine, çocuk hematoloji ve onkoloji kliniklerine başvuran, çocukluk çağı kanserleri için sitotoksik tedavi alan ve febril nötropeni saptanan, 1 ay-18 yaş arasındaki tüm hastalar ve ataklar dahil edildi. Lenfosit altgrup ile immünglobulin düzeylerinin yanı sıra tam kan sayımı değerleri, tedavi yoğunluk kategorisi, nötropeni, ateş, yatış ve antibiyotik kullanım sürelerinin tedavi başarısıyla ilişkisi karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza ortanca yaşı 6,86 yıl (0,52-18,13 yıl) olan, 15 kız (%44,1) ve 19 erkek (%55,9) olmak üzere 34 çocuk kanser hastasının 52 febril nötropeni atağı dahil edildi. Atakların 23'ünde (%44,2) tedavi başarısızlığı gözlendi. Tedavisi başarısız olan grupta lökosit sayısı, lenfosit sayısı, T lenfosit sayısı ve CD4 T lenfosit sayısının anlamlı şekilde düşük olduğu izlendi. İki grubun IgG ve IgM değerleri karşılaştırıldığında anlamlı fark görülmezken, tedavi başarısızlığı olan grupta IgA düzeyinin anlamlı şekilde yüksek olduğu saptandı. Hastalarımızın tedavi yoğunluk skalası kategorisi ile tedavi başarı durumları karşılaştırıldığında ise tedavi başarısızlığı olan grubun tedavi yoğunluğunun anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görüldü. Yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, mutlak nötrofil sayısı ve nötropeni süresi ile tedavi başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Febril nötropeni tedavisinde lenfosit sayısı ve özellikle CD4 T lenfosit sayısı tedavi başarısını etkileyen bir belirteç olarak saptanmıştır. Hastanın aldığı tedavinin ağırlığı arttıkça febril nötropeni tedavisinde başarı oranı azalmaktadır. Bu belirteçlerin febril nötropeni yönetiminde rutin kullanımının faydasını belirlemek için geniş randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The thesis aims to determine the relation between the levels of lymphocite subgroup and immunoglobulin during the febrile neutropenia attack in childhood cancer patients with cytotoxic treatment. Material and Method: This is a prospective study based on the febrile neutropenia cases in childhood cancer patients with cytotoxic treatment aged between 1 month and 18 years treated in the pediatric emergency, hematology and oncology care of the Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital from December 2018 to January 2020. The relation between lymphocyte subgroup and immunoglobulin levels as well as the complete blood count results, treatment intensity, neutropenia, fever, hospitalization, and duration of antibiotic use are compared. Results: Our study includes 52 febrile neutropenia attacks of 34 children with an average age of 6.86 years (0.52-18.13 years), 15 girls (44.1%) and 19 boys (55.9%). Treatment failure occured in 23(44.2%) of the attacks. The leukocyte, lymphocyte, T lymphocyte and CD4 T lymphocyte amounts were significantly lower in the failed treatments. When the IgG and IgM results were compared no significant difference was seen while the the IgA level was found to be significantly higher in the group with treatment failure. When the treatment intensity scale category of our patients was compared with the treatment success levels, it was seen that the treatment intensity of the group with treatment failure was significantly higher. No statistically significant relationship was found between age, gender, body mass index, absolute neutrophil count, duration of neutropenia and treatment success. Conclusion: CD4 T lymphocyte amount is the criteria for determining the treatment success. Febrile neutropenia diminishes the rate of surgical success. In order that this criteria proves useful there is need for more comprehensive and randomized studies.