Postmenopozal dönemdeki kadınlarda menopozal semptomların genel sağlık durumuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of menoposal symptoms on general health status in women in the postmenoposal period
  1. Tez No: 630747
  2. Yazar: DAMLA ZERKİNLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Menopozal Semptomlar, Genel Sağlık Durumu, Kadın Sağlığı, Menopause, Menopausal Symptoms, General Health Status, Women's Health
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
PBu çalışma postmenopozal dönemdeki kadınlarda menopozal semptomların genel sağlık durumuna etkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sivas Alibaba Aile Sağlığı Merkezine Ekim 2019-Kasım 2019 tarihleri arasında başvuran ve son menstruasyonları üzerinden en az 12 ay geçmiş olan 45-65 yaş grubu kadınlardan oluşmuştur. Örneklem sayısı evreni bilinmeyen örnekleme yöntemiyle hesaplanmış olup örnekleme alınma kriterlerine uygun 223 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği ve Genel Sağlık Anketi-28 ile toplanmıştır. Veri toplama formları araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, kişisel bilgiler için tanımlayıcı istatistikler kategorik değişkenler için yüzde ve frekans olarak, sürekli değişkenler için ortalama ve standart sapma olarak ifade edilmiştir. Sayımla elde edilmiş verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Kadınların %71,7'sinin 45-60 yaş grubunda, %50,7'sinin lise üstü eğitime sahip olduğu, %69,1'inin evli, %59,2'sinin çalışmadığı, %46,2'sinin sigara kullandığı, %19,7'sinin alkol kullandığı saptanmıştır. Kadınların MSDÖ puan ortalamasının 22,72 bulunmuştur. Kadınların %55,6'sında şiddetli düzeyde sıcak basması ve terleme, %39,5'inde orta düzeyde kalp rahatsızlıkları, %51,1'nin şiddetli düzeyde uyku sorunları yaşadığı, %62,3'ünün orta düzeyde keyifsizlik halinin olduğu, %54,7'sinin orta düzeyde sinirlilik, %51,6'sının orta düzeyde endişe kaygı durumunun olduğu, %57'sinin şiddetli düzeyde fiziksel ve zihinsel yorgunluğu yaşadığı, %32,3'ünün şiddetli düzeyde cinsel sorunları yaşadığı, %44,4'ünün orta düzeyde idrar sorunlarını, %47,5'inin orta düzeyde vajinada kuruluk yaşadığı, %69,5'inin orta düzeyde eklem ve kas rahatsızlıklarını yaşamış olduğu bulunmuştur. Kadınların yaşadığı menopozal semptomlardan en fazla etkilenen genel sağlık anketi alt boyutları sırası ile somatik semptomlar, anksiyete uyku bozuklukları, sosyal fonksiyonda bozulma ve depresyon olduğu belirlenmiştir. Kadınların yaşadığı menopoz semptomları değerlendirme ölçeği ve alt boyutları ile genel sağlık anketi-28 arasında ileri düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre postmenopozal dönemdeki kadınlarda görülen menopozal semptomlar kadınların genel sağlık durumunu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out descriptively to investigate the effect of menopausal symptoms on general health status in postmenopausal women. The population of the study consisted of women in the 45-65 age group who applied to the Sivas Alibaba Family Health Center between September 2019 and November 2019 and at least 12 months have passed since their last menstruation. The number of samples was calculated by unknown sampling method, and 223 women who were in accordance with the sampling criteria were included in the study. The data of the study were collected by Personal Information Form, General Health Questionnaire-28 and Menopause Symptoms Evaluation Scale. Data collection forms were applied by the researcher through face-to-face interview method. In statistical analysis of data, descriptive statistics for personal information are expressed as percentage and frequency for categorical variables, and as mean and standard deviation for continuous variables. The normality of the data was checked with the Kolmogorov-Smirnov test. If the data satisfy the parametric conditions, it was analyzed with independent sample t test for two independent groups and F test (ANOVA) for more than two groups.When using ANOVA for comparisons with more than two groups, Tukey tests were used in those who provided the homogeneity assumption to determine which group is different from the others, and Tamhane's T2 tests in those who do not assume the homogeneity assumption.If any or all of the assumptions are not provided, Mann Whitney U was used for two independent groups and the Kruskal Wallis test was used for more than two independent groups.Chi square test was used to evaluate the data obtained by counting. The level of error is taken as 0.05. According to the results obtained from the research; 71.7% of women are in the 45-60 age group, 50.7% have higher education, 69.1% are married, 59.2% do not work, 46.2% use cigarettes, It was determined that 19.7% of them used alcohol.The mean score of women was found 22.72 In 55.6% of women, hot flushing and sweating were severe, 39.5% of them had moderate heart problems, 51.1% had severe sleep problems, 62.3% had low mood, 54.7% of them had moderate irritability, 51.6% of them had moderate anxiety, moderate anxiety, 57% had severe physical and mental fatigue, 32.3% had severe sexual problems, 44% It was found that 4 of them had moderate urinary problems and 47.5% had dryness in the vagina, and 69.5% experienced joint and muscle disorders.The overall health questionnaire sub-dimensions, which were most affected by menopausal symptoms experienced by women, were found to be somatic symptoms, anxiety sleep disorders, impaired social function and depression, respectively. Significant positive correlations were found between the scale and sub-dimensions of menopausal symptoms that women experience and the general health questionnaire-28. According to the results obtained from this research, menopausal symptoms seen in women in the postmenopausal period affect the general health of women.