Spor ve yaşam merkezlerine üye olan kadınların psikolojik iyi oluş ve psikolojik kırılganlık düzeylerinin incelenmesi
The investigation of psychological well-being andpsychological vulnerability levels of women members ofsport and life centers
- Tez No: 630750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN FATİH KÜÇÜKİBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Psikolojik İyi Oluş, Psikolojik Kırılganlık, Kadın, Physical Activity, Psychological Well-Being, Psychological Fragility, Woman
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada spor ve yaşam merkezlerine üye olan kadınların psikolojik iyi oluş ve psikolojik kırılganlık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmaya, Türkiye'nin 16 ilinde yer alan b-fit kadınların yaşam ve spor merkezlerine üye olan 1005 kadın katılmıştır. Araştırmada kota örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 7 maddelik“Kişisel Bilgi Formu'', psikolojik iyi oluş düzeylerini belirlemek üzere Diener ve arkadaşları (2010) tarafından geliştirilen ve Telef (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan 8 maddelik ”Psikolojik İyi Oluş Ölçeği'', psikolojik kırılganlık düzeylerini belirlemede ise Sinclair ve Wallston (1999) tarafından geliştirilen Akın ve Eker (2011) tarafından Türkçe' de geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan 6 maddelik ''Psikolojik Kırılganlık Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmanın analizi bilgisayar ortamında yapılmıştır. Değişkenlerin yüzde (%), frekans, ortalama ve standart sapma değerler açısından tanımlayıcı istatistikleri yapılmıştır. Diğer taraftan değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek amacıyla korelasyon analizleri testlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada, psikolojik iyi oluş hali arttıkça psikolojik kırılganlık seviyesi düşmektedir. Fiziksel aktivite yoluyla psikolojik iyi oluş hali pozitif yönde etkilenirken, psikolojik kırılganlık seviyesi ise negatif yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the Psychological Well-Being and Psychological Fragility Levels of Women who are Members of Sports and Life Centers. The research is descriptive in the screening model. The universe of the research is women who are members of b-fit women's life and sports centers in 16 provinces. In this context, the research sample is composed of 1005 women who are members of the b-fit women's life and sports centers selected by the quota sampling method according to the population density. In order to determine the demographic characteristics of the participants, the 7-item“Personal Information Form”prepared by the researcher, 8-item“Psychological Well-Being Scale”adapted to Turkish by Telef (2013) developed by Diener et al. (2010), and Akın and 1999 developed by Sinclair and Wallston (1999). The 6-item 'Psychological Fragility Scale', whose validity and reliability study was conducted by Eker (2011) in Turkish, was used. In the analysis of the research, the descriptive statistics of the variables in terms of percentage (%), frequency, mean and standard deviation values were made using the SPSS 25 Package program. On the other hand, correlation analysis tests were used to test the relationships between variables. As the psychological well-being increases in the research, the level of psychological vulnerability decreases. While psychological well-being is positively affected through physical activity, the level of psychological vulnerability is negatively affected.