Asfalt laboratuvarlarında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ve İSFALT örneği
Occupational health and safety applications in asphalt laboratories: Case study of ISFALT
  1. Tez No: 630771
  2. Yazar: ŞEBNEM ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİR TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: İSG, Asfalt Laboratuvarları, Kimyasallar, Güvenlik
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı, giderek daha da önem kazanmaktadır. Bu kavram, yalnız işçi ve işveren arasında bireysel bir konu olmayıp aynı zamanda tüm makro ekonomiyi etkileyen işletmelerin verimliliği ile toplum sağlığından sosyal barışa kadar büyük etkileri olmaktadır. Bu tez çalışması kapsamındaki amaç; yol inşaat sektöründeki esas yapı taşlarından olan asfalt laboratuvarlarında deneysel çalışmalar esnasında çeşitli kimyasallar ile çalışanlar, eğitim amacıyla asfalt laboratuvarında bulunan stajyer ve öğrenciler ile işletmeler için tehlike ve risklerin tespit edilmesi, asgari güvenlik tedbirlerinin proaktif yaklaşımla tanımlanması, İş Güvenliği kapsamında kanun ve yönetmelikler çerçevesinde gerekli olan eksikliklerin tamamlanıp, yıllardır süre gelen yanlış çalışma kültürlerini düzeltmelerine yardımcı çözümler bulmaktır. Ayrıca ileride bu konu hakkında araştırma yapacak olanların da faydalanmasıdır. Çalışma konusuna örnek, iyi bir uygulama olması açısından sektörde uzun yıllara dayanan tecrübelere sahip İSFALT Merkez Laboratuvarı seçilmiştir. Bu tez çalışması neticesinde görülmüştür ki; asfalt laboratuvarlardaki iş güvenliği kültürü henüz tam anlamıyla oluşmamıştır. Bu çalışma ile asfalt laboratuvarlarında uyulması gereken kurallar belirlenmiş, toplu ve bireysel korunmayı sağlamak için çalışma esnasında kullanılacak olan en uygun kişisel koruyucu donanımlar tespit edilmiş ve acil durum/tehlike uyarı işaretlemeleri konusunda bilgi verilmiştir. İSFALT A.Ş. Merkez Laboratuvarı'nda İSG yaklaşımıyla yapılan çalışmalar Türkiye'de Karayolları Genel Müdürlüğü ile diğer tüm yerel yönetimlere ve asfalt 78 sektöründeki firmalara ait olan asfalt laboratuvarlarında bir model olarak uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of Occupational Health and Safety isbecoming more and more important. This notion is not only an individual issue between the employee and the employer, but also has a great impact from the productivity of the enterprises that affect the whole macroeconomics to the social health and social peace. The aim of this thesis is; proactive approach to the identification of hazards and risks and minimum safety precautions for the asphalt laboratories, one of the main building blocks in the road construction sector, where laborants, interns and students are working with various chemicals during experimental studies for training purposes and Works. So within the framework of laws and regulations to find solutions that help them to overcome the shortcomings and correct the wrong working cultures that have been going on for years. It is also useful for those who will do research on this topic in the future. The ISFALT Central Laboratory, which has many years of experience in the road and asphalt sector, has been chosen as a good practice. As a result of this thesis; the safety culture in asphalt laboratories has not yet been fully established. In this study, the rules to be followed in asphalt laboratories were determined, the most appropriate personal protective equipment to be used during the study to provide collective and individual protection were determined and information was given about emergency / danger warning signs. In this research and application study done by the OHS approach, the work of ISFALT has been emphasized in the Central Lab. This work is as case study it is suggested to apply as a model for General Directorate of Highways of Türkiye and with other local governments and to companies in the asphalt industry . Keys: OHS, Asphalt Laboratories, Chemicals, Security