Şizofreni tanılı hastalarda Nrf 2 ve inflamatuar sitokin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Nrf 2 and inflammatory cytokine levels in patients with diagnosis of schizophrenia
- Tez No: 630772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Nrf2, Nrf2-ARE, HO-1, IL-8, IL-10, inflamasyon, Schizophrenia, Nrf2, Nrf2-ARE, HO-1, IL-8, IL-10, inflammation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Şizofreni gelişiminde inflamatuar süreçlerdeki bozulmaların önemli rol oynadığı bilinmektedir. Nöroinflamasyon ve nörodejenerasyonla ilgili çalışmalar Nrf2'nin santral sinir sisteminde inflamatuar sürecin düzenlenmesinde kilit rol oynadığını göstermiştir. Çalışmamızda şizofreni hastalığının fizyopatolojisinin aydınlatılmasına katkı sağlamak için şizofreni hastalarında Nrf2-ARE yolağında bulunan Nrf2, HO-1, IL-8 ve IL-10 mediatörlerinin serum düzeyleri ve klinik özellikler ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya şizofreni tanılı, en az iki psikotik atak yaşamış olan akut psikotik alevlenme yaşayan 22 hasta ile akut psikotik alevlenme yaşamayan polikliniğimize başvuran 22 hasta ve 44 sağlıklı kontrol dahil edildi. Sosyodemografik verilerinin alınmasının ardından şizofreni hastalarına PANSS, CGI, Fiziksel Aktivite Ölçeği, Ekstrapiramidal Belirti Değerlendirme Ölçeği, Şizofrenide İşlevsel İyileşme Ölçeği dolduruldu. Tüm katılımcılardan alınan serum örneklerinde Nrf2, HO-1, IL-8 ve IL-10 düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Şizofreni hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla Nrf2, HO-1, IL-8 seviyelerinin anlamlı derecede düşük olduğu, IL-10 seviyesinin iki grup arasında farklılık göstermediği bulundu. IL-10 seviyesi gruplar arasında anlamlı farklılık göstermese de IL-10 seviyesi ile poliklinik hastalarının hastalık başlangıç yaşı, toplam hastalık süresi, yaşanan toplam psikotik atak sayısı arasında negatif korelasyon olduğu saptandı. IL-8 seviyesi ile akut alevlenme yaşayan hastaların toplam hastalık süresi arasında pozitif korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları şizofrenide Nrf2'nin aktivasyon yetersizliğini göstermiştir. Nrf2-ARE yolağı ve şizofreninin ilişkisinin araştırılması hem şizofreni fizyopatolojisinin anlaşılmasına hem de yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that the deterioration of inflammatory processes plays an important role in the development of schizophrenia. Studies on neuroinflammation and neurodegeneration have shown that Nrf2 plays a key role in regulating the inflammatory process in the central nervous system. The aim of this study was to determine the relationship between serum levels of Nrf2, HO-1, IL-8, and IL-10 mediators in the Nrf2-ARE pathway in schizophrenia patients and these mediators relation with clinical features in order to contribute to the elucidation of the physiopathology of schizophrenia. Methods: Patients diagnosed with schizophrenia who had at least two psychotic episodes, 22 patients with acute psychotic exacerbations, 22 patients who applied to our outpatient clinic without acute psychotic exacerbations, and 44 healthy controls were included in the study. After obtaining sociodemographic data, PANSS, CGI, Physical Activity Scale, Extrapyramidal Symptom Assessment Scale and Functional Recovery Scale in Schizophrenia were administered to schizophrenia patients. All participant's serum Nrf2, HO-1, IL-8, and IL-10 levels were studied by the ELISA method. Results: Nrf2, HO-1, IL-8 levels were significantly lower in schizophrenia patients compared to healthy controls, and IL-10 levels were not different between the two groups. Although IL-10 levels did not differ significantly between the groups, there was a negative correlation between IL-10 levels and age of onset, total disease duration, and the total number of psychotic episodes in outpatients. There was a positive correlation between IL-8 levels and total disease duration in patients with acute exacerbation. Conclusion: The results of this study showed the lack of activation of Nrf2 in schizophrenia. Further investigation of the Nrf2-ARE pathway in schizophrenia may contribute to both understanding the pathophysiology of schizophrenia and developing new treatment options.