IVF/ICSI-Et başarısızlığında histeroskopik bulgular
Hysteroscopic findings in İVF-icsi/et failure
  1. Tez No: 630787
  2. Yazar: LENA TÜREYİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM FERHAT ÜRÜNSAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, IVF-ICSI/ET, IVF başarısızlığı, histeroskopi, intrauterin patolojiler, infertilite, IVF, IVF-ICSI / ET, IVF failure, hysteroscopy, intrauterine pathologies, infertility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmada daha önceden IVF-ICSI-ET yapılmış ancak başarısız olmuş hasta grubuna uygulanan histeroskopi sonucunda saptanan intrauterin patolojilerin saptanması ve bu patolojilerin sınıflandırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Hatalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Reprodüktif Endokrinoloji ve İnfertilite Bilim Dalı Yöntem ve Gereçler: Retrospektif olarak yapılan bu tanımlayıcı çalışmada, 01.01.2013 ve 31.12.2019 tarihleri arasında İnfertilite Polikliniği'ne başvuran 228 primer ve sekonder infertilite tanılı, daha önceden dış merkezde veya kliniğimizde IVF-ICSI/ET yapılıp başarısızlıkla sonuçlanan hastalara uygulanan histeroskopi sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 228 hastanın histeroskopi sonuçları değerlendirildiğinde, hastaların 97 tanesi (%42.5) normal histeroskopik bulgulara, 131 tanesi (%57.5) anormal histeroskopik bulgulara sahipti. Bu anormal bulguları inceleyecek olursak, en sık izlenen patoloji % 23.1 oranla endometrial polip saptanmıştır. %20.5 intrauterin sineşi, %18.6 servikal patoloji (polip ve defekt), %13.5'inde servikal stenoz, %10.9 uterin septum/subseptum, %4.5'inde myoma uteri, %3.2'sinde arkuat uterus, %3.2'sinde T-shape uterus , %1.9'unda intrauterin enfeksiyon, %0.6'sında vajinal septum saptanmıştır. Sonuçlar: Bu tez çalışmamızın sonuçları incelendiğinde tartışmada bahsedilen literatür taramaları sonucunda değerlendirilen çalışmalarla büyük oranda benzerdir. İmplantasyon başarısızlığı olan hastalarda nedene yönelik ek incelemeler yapılmalıdır. Önerilen incelemeler; histeroskopi, histerosalpingografi, pelvik ultrasonografi, karyotip analizi, overyan rezerv ve fonksiyon testleridir. Bu hastalara uygulanacak tedaviler kanıta dayalı tıp dahilinde olmalıdır. Tedavideki amaç, embriyo kalitesi ve endometrial reseptiviteyi arttırmaktır. Histeroskopinin IVF üzerine olan pozitif etkisi endometrial kavitedeki lezyonları saptama ve tedavi etmesi ile ilişkilidir. Sonuçlarımıza göre ve mevcut literatüre uygun olarak, histeroskopi, diğer araştırma yöntemleri tarafından gözden kaçırılan intrauterin patolojileri saptamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to detect intrauterine pathologies detected by hysteroscopy performed to the group of patients who had previously performed IVF-ICSI/ET but failed, and to classify and evaluate these pathologies. Settings: Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Reproductive Endocrinology and Infertility Methods and Materials: In this retrospective descriptive study, Hysteroscopy results of 228 primary and secondary infertility patients who applied to the Infertility Policlinic between 01.01.2013 and 31.12.2019, were previously performed IVF-ICS/ET and failed in the outer center or in our clinic, evaluated. Results: When the hysteroscopy results of 228 patients included in the study were evaluated, 97 of the patients (42.5 %) had normal hysteroscopic findings, and 131 (57.5 %) had abnormal hysteroscopic findings. If we examine these abnormal findings, the most frequently observed pathology was found to be endometrial polyp with a rate of 23.1 %. 20.5 % intrauterine synechia, 18.6 % cervical pathology (polyp and defect), 13.5 % cervical stenosis, 10.9 % uterine septum/subseptum, 4.5 % myoma uteri, 3.2 % arcuate uterus, 3.2 % T-shape uterus, 1.9 %, intrauterine infection, and 0.6 % vaginal septum was detected. Conclusions: When the results of this thesis are examined, it is largely similar to the studies evaluated as a result of the literature reviews mentioned in the discussion. Additional investigation of the cause should be performed in patients with implantation failure. Suggested reviews; hysteroscopy, hysterosalpingography, pelvic ultrasonography, karyotype analysis, ovarian reserve and function tests. Treatments to be applied to these patients should be within evidence-based medicine. The goal of treatment is to increase embryo quality and endometrial receptivity. The positive effect of hysteroscopy on IVF is associated with detecting and treating lesions in the endometrial cavity. According to our results and in accordance with the available literature, hysteroscopy detects intrauterine pathologies that are overlooked by other research methods.