Yaşlılarda uykusuzluk ve çözüm arayışları
Insomnia and seeki̇ng solutions in the erderly
- Tez No: 630791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uykusuzluk, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi, Yaşlılarda Uykusuzluk, Uykusuzluk Tedavisi, Insomnia, Insomnia Severity Index, Insomnia in the elderly, Insomnia Treatment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada bir aile sağlığı merkezine başvuran yaşlı hastalarda uykusuzluk sıklığının araştırılması ve uykusuzluk tespit edilen hastaların başvurdukları çözüm arayışlarının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mayıs 2019 - Kasım 2019 tarihleri arasında Bursa ilinde İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 65 yaş ve üzeri toplam 250 gönüllü ile gerçekleştirildi. Araştırmada hastalara sosyodemografik özelliklerini, uykusuzluk durumlarını ve uykusuzluk için kullandıkları tedavi yöntemlerini sorgulayan bir anket yapıldı. Ayrıca Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ) ölçeği uygulandı. Bulgular: Çalışmada Uykusuzluk Şiddeti İndeksine göre katılımcıların %34,4'ünde uyku bozukluğu, %9,6'sında orta ve ağır uykusuzluk bulundu. Uykusuzluk Şiddeti İndeksine göre uyku bozukluğu olan ve olmayan bireyler arasında cinsiyet, VKİ, eğitim durumu ve sigara kullanımı açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Katılımcıların uykusuzluk sebebi sorulduğunda cevap olarak ağrı, gün içinde yaşadığı sorunları düşünme, aklına bir şeylerin takılması veya stres gibi sebepleri belirtmişlerdir. Öte yandan uykusuzluk sebebi olarak psikiyatrik sorunları belirten katılımcıların oranı orta ve şiddetli düzeyde uykusuzluk yaşayan grupta yüksek saptanmıştır. Uykusuzluk problemi yaşayan hastaların çoğunluğu uykusuzluk şikayeti ile bir hekime başvurmamış, hekime başvuran hastalar ise öncelikli olarak psikiyatri ve nöroloji hekimlerini tercih etmiştir. Uykusuzluk için daha önce hekime başvuran hastaların oranı orta ve şiddetli düzeyde uykusuzluk çeken grupta daha yüksek bulundu. Uykusuzluk için tedavi alan hastaların çoğunluğu medikal tedaviye başvurmuştur, ikinci sıklıkla herbal/bitkisel tedavi yöntemleri tercih edilmiştir. Sonuç: Uykusuzluk yaşlı popülasyonda sık rastlanan bir sorundur. Çeşitli sebeplerden uykusuzluk şikayeti olan yaşlı hastaların hekim başvurusu sınırlıdır. Uykusuzluk için tedavi olan hastalar sıklıkla medikal tedavi kullanmaktadır. Hastalarda uykusuzluğun tespiti ve tedavi planlanması noktasında eksikliklerinin giderilmesi için çaba gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the frequency of insomnia in elderly patients admitted to a family health center and to determine the solutions they applied for insomnia. Materials and Methods: This study was carried out between May 2019 - November 2019 in Bursa, with 250 volunteers aged 65 and over, who were registered at the Bağlaraltı Education Family Health Center under the Provincial Health Directorate. In the study, patients were given a questionnaire that questioned their sociodemographic characteristics, their insomnia status and their treatment methods for insomnia. And, insomnia severity index was applied. Results: According to the Insomnia Severity Index in the study, 34.4% of the participants had sleep disturbance, 9.6% of the participants had moderate and severe insomnia. According to the Insomnia Severity Index, statistically significant differences were found between individuals with and without sleep disorders in terms of sex, BMI, educational status, and smoking use. When the participants were asked about the cause of insomnia, they stated reasons such as pain, thinking about the problems they experienced during the day, thinking of something, or stress. On the other hand, the rate of participants indicating psychiatric problems as a cause of insomnia was high in the group experiencing moderate and severe insomnia. The majority of patients suffering from insomnia did not consult a physician due to insomnia. The patients who applied to the physician preferred primarily psychiatrist and neurologist. The proportion of patients who previously applied to the physician for insomnia is higher in the group suffering from moderate to severe insomnia. The majority of patients receiving treatment for insomnia resorted to medical treatment, and herbal treatment methods were also preferred. Conclusion: Insomnia is a common problem in the elderly population. Elderly patients suffering from insomnia due to various reasons have a low rate of visiting a doctor. Patients who are treated for insomnia often use medical treatment. Efforts should be made to detect insomnia in patients and to remedy their deficiencies in terms of treatment planning.