Dispeptik yakınmaları için proton pompa inhibitörü kullanan tip 2 diyabetes mellitus hastalarında grelin down-regülasyonu ve glisemik kontrol
Ghrelin down regulation and glycemic control in patients with TYPE 2 diabetes mellitus using proton pump inhibitor for dyspeptic complaints
- Tez No: 630792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Proton pompa inhibitörleri, Tip 2 Diyabetes Mellitus, HbA1c, Grelin, Gastrin, İnsülin, Proton pump inhibitors, Type 2 Diabetes Mellitus, HbA1c, Ghrelin, Gastrin, Insulin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Tip 2 Diyabetes Mellitus (DM) hastalarında proton pompa inhibitörü kullanımının HbA1C, açlık kan şekeri, grelin, gastrin ve insülin düzeyleri üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Aralık 2019-Mart 2020 tarihleri arasında Bağlaraltı Aile Sağlığı Merkezine takip ve tedavi amacıyla başvuran DM hastaları ile yapıldı. Çalışmamız gözlemsel bir vaka-kontrol araştırma niteliğindedir. Katılımcılar proton pompa inhibitörü kullanan ve kullanmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. İnsulin ve insülinomimetik kullanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmada Morisky Anketi ve Sosyodemografik veri formundan oluşan sorular gönüllülere yüz yüze anket tekniği kullanılarak soruldu. Katılımcıların serum örneklerinden gastrin, insülin ve grelin, HbA1c ve açlık kan şekeri ölçümleri yapıldı. Bulgular: Grelin, Gastrin, İnsülin, Homa Ir, Glukoz ve Hba1c düzeyleri dispeptik ilaç kullanan ve kullanmayan gruplar arasında farklılık göstermemektedir. Grelin, gastrin ve insülin düzeylerinin hastaların kullandığı ilaçlara göre değişimleri incelenmiştir. Grelin ve insülin düzeylerinin lansoprazol kullanmayan hasta grubunda daha yüksek olduğu görülmüştür (sırasıyla p=0,040 ve p=0,045). Sonuç: Ağırlıklı olarak metformin kullanan Tip 2 DM hastalarında PPİ kullanımı grelin, gastrin, insülin, HbA1c ve açlık kan şekeri sonuçları ile ilişkili değildir. Kan şekeri kontrolü daha kötü olan ve insülin veya insülinomimetik kullanan hastalarda sonuçlar daha farklı olabilir. PPİ kullanımının endikasyonu da sonuçları etkilemiş olabilir. Profilaktik olarak PPİ kullanan ve çok uzun süreli endikasyon dışı PPİ kullanan hastaların sonuçları etkileyebileceği gelecekte yapılacak yeni çalışmalarda dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Study Objectives: In this study, it was aimed to investigate the effects of proton pump inhibitor use on HbA1C, fasting blood sugar, ghrelin, and gastrin and insulin levels in patients with Type 2 Diabetes Mellitus (DM). Materials and Methods: This study was conducted with DM patients who applied to Bağlaraltı Family Health Center between December 2019 and March 2020 for follow-up and treatment. Our study is an observational case-control research. The participants were divided into two groups, with and without proton pump inhibitors. Patients using insulin and insulinomimetics were excluded from the study. In the study, questions consisting of Morisky Questionnaire and Sociodemographic data form were asked to volunteers using face-to-face questionnaire technique. Gastrin, insulin and ghrelin, HbA1c and fasting blood glucose levels were measured from the serum samples of the participants. Results: Grelin, Gastrin, Insulin, Homa Ir, Glucose and Hba1c levels do not differ between the groups that use and do not use dyspeptic drugs. The changes of ghrelin, gastrin and insulin levels according to the drugs used by patients were examined. It was found that ghrelin and insulin levels were higher in the patient group who did not use lansoprazole (p = 0.040 and p = 0.045, respectively). Conclusions: PPI use in Type 2 DM patients who use metformin predominantly is not associated with ghrelin, gastrin, insulin, HbA1c and fasting blood glucose results. The results may be different in patients with worse blood glucose control and who use insulin or insulinomimetics. The indication for the use of PPI may also have affected the results. It should be taken into consideration in future studies that patients who use PPI prophylactically and who use PPI long-term indications may affect the results.