Fibromiyalji sendromlu hastalarda denge, düşme riski ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of balance, fall risk and related factors in patients with fibromyalgia syndrome
- Tez No: 630799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA UZKESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, Düşme riski, Denge, Posturografi, Fibromyalgia syndrome, Fall risk, Balance, Posturography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmada fibromiyalji sendromu tanılı kadın hastalarda denge, düşme riski ve düşme riski ile ilişkili klinik parametrelerin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Çalışmaya 2016 fibromiyalji sendromu tanı kriterlerini karşılayan 50 fibromiyalji sendromu tanılı hasta ve 50 sağlıklı gönüllü alındı. Katılımcılara ağrı için Vizuel Analog Skala, fonksiyon ve günlük yaşam aktiviteleri için Nottingham Sağlık Profili anketi, denge ve düşme riskinin değerlendirilmesi amacıyla Berg Denge Ölçeği uygulandı ve Tetrax posturografi cihazı ile kantitatif olarak düşme riskleri belirlendi. Fibromiyalji sendromu tanısı olan grubun hastalık aktivitesi Fibromiyalji Etki Anketi ile değerlendirildi. Son olarak fibromiyalji tanılı grup ile kontrol grubu arasında ve fibromiyaljili grup içinde düşme riski ve denge açısından istatistiksel karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Bu çalışma fibromiyalji sendromu olan kadınlarda, kontrol grubuna göre posturografi ile ölçülen düşme riski değerlerinin anlamlı olarak yüksek olduğunu ve Berg Denge Ölçeği sonuçlarının anlamlı olarak düşük olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, fibromiyalji tanılı grupta düşme sayısı da kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Fibromiyalji hastalarındaki düşme riski artışı vücut kitle indeksi ve Nottingham Sağlık Profilinin sosyal izolasyon alt ölçeği hariç klinik parametreler ile ilişkili değildi. Son olarak; fibromiyalji tanılı grupta yapılan istatistiksel değerlendirmede posturografi sonucu ile Berg Denge Ölçeği sonucu da istatistiksel olarak korele bulundu. Sonuç: Sonuçlar, fibromiyalji sendromu tanılı hastalarda normal topluma göre hastalık kliniğinden, demografik verilerden, fiziki özelliklerden genel olarak bağımsız artmış düşme riski olduğunu göstermiştir. Ayrıca; düşme risk artışı ve denge kaybının sosyal izolasyon ile ilişkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate balance, fall risk and the clinical parameters related to fall risk in female patients with fibromyalgia syndrome. Materials and Methods: Fifty patients diagnosed with fibromyalgia syndrome who met the diagnostic criteria of 2016 fibromyalgia syndrome and 50 healthy volunteers were included in the study. Participants were administered a Visual Analogue Scale for pain, Nottingham Health Profile questionnaire for function and daily life activities, and Berg Balance Scale to assess balance and fall risk and Tetrax posturography device was used to quantify the risk of falls. Disease activity of the group diagnosed with fibromyalgia syndrome was evaluated by Fibromyalgia Impact Questionnaire. Finally, statistical comparisons were made between the fibromyalgia group and the control group and within the fibromyalgia group in terms of fall risk and balance. Findings: This study revealed that the risk of falls measured by posturography was significantly higher and the results of the Berg Balance Scale were significantly lower in women with fibromyalgia syndrome than in the control group. In addition, the number of falls was significantly higher in the fibromyalgia group than the control group. The increased risk of falls in fibromyalgia patients was not associated with clinical parameters except body mass index and social isolation subscale of Nottingham Health Profile. Finally; In the statistical evaluation performed in the group diagnosed with fibromyalgia, posturography result was statistically correlated with Berg Balance Scale. Conclusion: The results showed that patients with fibromyalgia syndrome had an increased risk of falling independent of the disease clinic, demographic data, and physical characteristics compared to normal population. Also; It was concluded that increased risk of fall and loss of balance may be related to social isolation.