Öğretmenlerin Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'na yönelik farkındalık düzeyleri ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teachers' awareness levels and attitudes towards Education Information Network (EIN)
  1. Tez No: 630804
  2. Yazar: BEYTULLAH AZTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR MURAT ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Bilişim Ağı, EBA, Farkındalık, Tutum, Education Information Network, EIN, Awareness, Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, Öğretmenlerin Eğitim Bilişim Ağı(EBA)'na yönelik farkındalık düzeyleri ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılı içinde Ankara İli Mamak İlçesinde 423 öğretmen ile yürütülmüştür. Öğretmenlerin EBA'ya yönelik farkındalık ve tutum düzeyleri ve bu iki değişken arasındaki korelasyon incelenmiştir. Öğretmenlerin EBA'ya yönelik farkındalık ve tutumlarının; cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, öğrenim durumu, hizmet öncesi ve hizmet içi teknoloji eğitimi alıp almadığı gibi çeşitli değişkenler açısından durumları ortaya konulmuştur. Veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Eğitim Bilişim Ağı(EBA) Farkındalık Düzeylerini Belirleme Ölçeği”(EFDBÖ) ve Uğurlu ve Gürsoy (2018) tarafından geliştirilen“Eğitim Bilişim Ağı Tutum Ölçeği”(ETÖ) kullanılmıştır. Geliştirilen EFDBÖ açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleriyle çalışılmış ve ölçeğin 5 alt faktörden oluştuğu tespit edilmiştir. Verilerin analizinde alt problemlere uygun olarak frekans ve yüzde hesaplamaları, ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü anova ve pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin EBA farkındalık düzeyleri ve tutumları arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü korelasyon olduğu görülmüştür. Genel anlamda öğretmenlerin EBA' ya yönelik farkındalık düzeylerinin ve tutumlarının iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Genç ve mesleki kıdemi daha düşük olan öğretmenlerin EBA farkındalık düzeylerinin nispeten daha yüksek olduğu ve EBA' ya karşı daha olumlu tutumlar geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Hizmet öncesinde ve ya hizmet içi teknoloji eğitimi almış olan öğretmenlerin EBA' ya yönelik olarak daha yüksek farkındalık düzeylerine ve daha yüksek tutumlara sahip oldukları görülmüştür. Erkek öğretmenlerin EBA farkındalık düzeylerinin kadın öğretmenlere göre daha yüksek olduğu ancak EBA'ya yönelik tutumlarının benzer olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between teachers' awareness levels and attitudes towards the Education Information Network (EIN). The research was carried out in Mamak District of Ankara Province with 423 teachers in 2019-2020 academic year. Awareness and attitude levels of teachers towards EIN and the correlation between these two variables were examined. Awareness and attitudes of teachers towards EIN; Their situation has been put forward in terms of various variables such as gender, age, professional seniority, educational background, whether they have received pre-service and in-service technology training. In the data collection process,“Education Informatics Network (EIN) Determining Awareness Levels of Teachers”(EDAL) developed by the researcher and“Education Informatics Network Attitude Scale”(EAS) developed by Uğurlu and Gürsoy (2018) were used. The developed EDAL was studied with exploratory and confirmatory factor analyzes and it was determined that the scale consists of 5 sub-factors. In the analysis of the data, frequency and percentage calculations, mean, standard deviation, t-test, anova and pearson moments product correlation coefficient analysis were used in accordance with the sub-problems. According to the findings obtained from the research, there was a high level of positive correlation between teachers' EIN awareness levels and attitudes. In general terms, it was seen that teachers' awareness levels and attitudes towards EIN are good. It has been concluded that young teachers whose professional experiences are less have relatively higher EIN awareness levels and develop more positive attitudes towards EIN. It has been observed that teachers who have received pre-service or in-service technology training have higher awareness levels and higher attitudes towards EIN. It is concluded that male teachers' EIN awareness levels are higher than female teachers, but their attitudes towards EIN are similar.