Yönlendirilmiş Beyin Fırtınası (SCAMPER) Tekniğinin fen bilgisi öğretmen adaylarının yaratıcılıklarına ve materyal motivasyonlarına olan etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of SCAMPER Technique on the creativity and material motivations of science preservice teachers
  1. Tez No: 630817
  2. Yazar: NİLAY ÖZALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: SCAMPER tekniği, materyal motivasyonu, yaratıcılık, Fen Bilgisi öğretmen adayı, SCAMPER technique, material motivation, creativity, science pre-service teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
21. yüzyıl eğitim sistemi ve bireylere kazandırılmak istenen beceriler incelendiğinde yaratıcığın önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Bu araştırmada SCAMPER tekniğinin Fen Bilgisi öğretmen adaylarının yaratıcılıklarına ve materyal motivasyonlarına olan etkisi incelenmiştir. Araştırmada yöntem olarak; deneysel desen türlerinden ön deneysel desen kullanılmıştır. Bu çalışma, 2019- 2020 eğitim öğretim döneminde bir devlet üniversitesinin Fen Bilgisi lisans programında öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersini almakta olan 21 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna SCAMPER tekniği 10 hafta süre ile geliştirdikleri üç boyutlu materyaller üzerinde, haftada 1 gün 60 dakika süre ile uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu,“Ne Kadar Yaratıcısınız?”Yaratıcılık Ölçeği, Öğretim Materyali Motivasyon Ölçeği ve Açık Uçlu Sorular Formu kullanılmıştır. Yaratıcılık Ölçeği ve Öğretim Materyali Motivasyon Ölçeği ön test ve son test biçiminde çalışma grubuna uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, SCAMPER tekniğinin Fen Bilgisi öğretmen adaylarının yaratıcılıkları ve öğretim materyalleri motivasyonlarının ön test ve son testleri arasında anlamlı bir farkın olmadığı, fakat tekniğin katılımcılara olumlu yönde katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fen Bilgisi öğretmen adayları SCAMPER tekniğinin, yaratıcılığa ve materyal motivasyonunu arttırdığını görüşlerinde belirtmişlerdir. Ayrıca farklı bakış açıları geliştirmeye yardımcı eğlenceli bir teknik olduğunu ifade etmişlerdir. Tekniğin uygulanma zamanının kısaltılması gerektiğini de önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
21. it is seen that creativity has an important place when the century education system and the skills required to be acquired by individuals are examined. In this study, the effect of SCAMPER technique on the creativity and material motivations of science teacher candidates was examined. As a method in the research, pre-experimental patterns of experimental pattern types were used. This study was conducted in the 2019 - 2020 academic year with 21 prospective teachers taking the teaching technologies and materials design course in a State University's Bachelor of Science Program. The scamper technique was applied to the experimental group for a period of 60 Minutes, 1 day per week, on the three-dimensional materials they developed for a period of 10 weeks. As data collection tools; personal data form,“ how creative are you?”the creativity scale, the teaching material motivation scale, and the open-ended questions form have been used. Creativity scale and instructional material motivation scale were applied to the working group in the form of pre-test and final test. As a result of this study, it was found that there was no significant difference between the preliminary and final tests of the creativity and motivation of the science teacher candidates for SCAMPER technique, but that the technique contributed positively to the participants. Science teacher candidates have stated in their opinion that SCAMPER technique increases creativity and material motivation. They have also stated that it is a technique that helps develop different perspectives. They also suggested that the time to apply the technique should be shortened.