Nötrofil lenfosit oranı ve trombosit lenfosit oranının kolposkopik bulgular ile ilişkisi
The relationship between neutrophil lymphocyte rate and platelet lymphocyte rate with colposcopic findings
  1. Tez No: 630818
  2. Yazar: ŞÜKRİYE KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, servikal kanser, HSIL, NLO, TLO, MPV, HPV, cervical cancer, HSIL, NLR, PLR, MPV
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Çalışmamızda Ocak 2018-Ocak 2020 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde yüksek riskli HPV pozitifliği nedeniyle kolposkopik incelemesi yapılan hastalar taranmış olup; klinik özellikleri ve bulguları, sosyodemografik özellikleri ve kolposkopi sonuçlarına dosya bilgilerinden ve elektronik veri tabanından ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında sistemik inflamasyon ve immün sistemle ilgili olduğu düşünülen nötrofil lenfosit oranı (NLO), trombosit lenfosit oranı (TLO) ve ortalama trombosit hacmi (MPV) düzeylerinin kolposkopik değerlendirme sonuçları ile ilişkisi değerlendirildi. Çalışma kriterlerini sağlayan toplamda 133 hasta analize dahil edildi ve bu hastalar kolposkopik bulguları normal olgular ve yüksek dereceli servikal intaepitelyal neoplazi (HSIL) saptanan olgular olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Çalışmamızda HSIL grubu ve kontrol grubu arasında yaş, sigara kullanımı, menapozal durum, parite, seksüel partner sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. HSIL grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında NLO değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu saptandı. Bununla birlikte HSIL grubu ile kontrol grubu arasında TLO ve MPV değerleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Literatürde NLO, TLO ve MPV düzeylerinin yüksek dereceli servikal lezyon gelişimi ve prognozu ile ilişkisini inceleyen az sayıda çalışma mevcuttur. Bildiğimiz kadarı ile literatürde yüksek dereceli servikal lezyonlar üzerinde yürütülmüş benzer bir çalışma mevcut değildir. Sistemik inflamatuar ve immün sürecin yüksek riskli HPV pozitif hastalarda, HSIL gelişimi ve HSIL prognozu açısından önemi olup olmadığını araştıran ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Patients who underwent colposcopic examination due to high-risk HPV positivity at Pamukkale University Faculty of Medicine; Department of Obstetrics and Gynecology between January 2018 and January 2020 were reviewed in this study. Clinical features and findings, sociodemographic features and colposcopy results were obtained from file archieve and electronic database of the hospital. Within the scope of the study, the relationship between 'neutrophil lymphocyte ratio (NLO), platelet lymphocyte ratio (TLO) and mean platelet volume (MPV) levels' which are thought to be related to the systemic inflammation and immune system, and colposcopic evaluation results were evaluated. A total of 133 patients who met the inclusion criteria were included in the analysis, and these patients were divided into two groups as control group with normal colposcopic findings and high grade cervical intaepithelial neoplasia (HSIL) group with confirmed HSIL diagnoses. In our study, there was no statistically significant difference between the HSIL group and the control group in terms of age, smoking, menopausal status, parity, and number of sexual partners. Comparing HSIL group with control group, NLO values were found to be statistically higher than control group. However, no statistically significant difference was found between the HSIL group and the control group in terms of TLO and MPV values. There are few studies in the literature that examine the relationship of NLO, TLO and MPV levels with high-grade cervical lesion development and prognosis. To the best of our knowledge, there is no similar study in the literature on high-grade cervical lesions. Further studies are needed to investigate whether systemic inflammatory and immune processes are important for HSIL development and HSIL prognosis in high-risk HPV positive patients.