Birleştirilmiş sınıf ile ilgili yapılan çalışmaların sistematik bir literatür incelemesi
A systematic literature review of studies about the multigrade classes
  1. Tez No: 631279
  2. Yazar: AZİME SAADET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Sınıflar, Literatür Taraması, Müdür Yetkili Öğretmen, Sınıf Öğretmeni, Multigrade Classes, Literature, Principal Authorized Teacher, Classroom Teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmanın amacı, birleştirilmiş sınıf uygulamasının yapıldığı okullarda karşılaşılan problemleri tüm yönleriyle ortaya koymak, geniş bir açıdan ele almak, bütün olarak değerlendirmek ve çözüm önerileri geliştirmektir. Birleştirilmiş sınıflar ile ilgili yapılan çalışmalar incelenip uygulamalarla ilgili problemler değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir.“Birleştirilmiş sınıf”anahtar sınıf kelimesi kullanılarak literatür taranmış 545 çalışmaya ulaşılmıştır. Konuyla ilgili olmayan ve aynı olan çalışmalar çıkartılmıştır. Sonuç olarak uygulamayla ilgili 92 çalışmaya ulaşılmıştır. Bu çalışmalar 1 doktora tezi, 1 kitap, 1 yüksek lisans bitirme projesi, 30 yüksek lisans tezi, 59 makale olarak ele alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ulaşılan çalışmaların çalışma gruplarının birleşimi oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, bağımsız ve birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmen ve öğrenciler, eğitim fakültesinde eğitim gören sınıf öğretmeni adayları, maarif müfettişleri ve veliler oluşturmaktadır. Öğrenme için en önemli bileşenlerden biri zamandır. Eğitim bilimciler öğrenme zamanına sık sık vurgu yapmakta ve önem atfetmektedir. Birleştirilmiş sınıf uygulamalarına baktığımızda öğrencilerin zamanı bölünmekte ve öğrenme zamanlarının büyük kısmını kendilerinin çalışarak geçirdiği ödevli saatler oluşturmaktadır. Öğrencilerin vakitlerini iyi değerlendirebilmesi, öğretmenin yükünü azaltması ve verimliliğin arttırılması açısından okullarda fiziksel iyileştirmeler yapılmalıdır. Müdür yetkili sınıf öğretmenlerinin çok dereceli sınıfa eğitim vermenin yanında okulun idari işlerini de yürütmesine bağlı sorumluluğu artmaktadır. Çalışma hayatının yoğunluğu, kişilerin rollerinin artması, bireylere yüklenen ağır sorumluluklar bireylerin ruh sağlığını zorlamakta bu durum yoğun olarak yaşanan tükenmişliği de beraberinde getirmektedir. Eğitim fakültelerinde eğitim görmekte olan sınıf öğretmeni adayları genel olarak tek dereceli sınıflara göre eğitim aldıkları için birleştirilmiş sınıflarda çalışmak ile ilgili kaygı yaşamaktadır. Dünya'da birleştirilmiş sınıflara yönelik farklı uygulamalar bulunmaktadır. Türkiye'de ise Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bu uygulama yer almaktadır. Birleştirilmiş sınıflar farklı sınıf seviyelerinden öğrencilerin bir arada bulunup farklı öğrenmelere mazur kalma, akran eğitimi ve işbirliği ortamları sağlaması açısından iyi örnekler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the problems encountered in the schools where the multigrade classroom is applied in all aspects, to deal with it from a broad perspective, to evaluate it as a whole and to develop solutions. Studies on combined classes are examined, and problems related to applications are evaluated and analyzed. The literature was scanned using the key word“multigrade class”and 545 studies were reached. Studies that are not related to the subject and are the same have been removed. As a result, 92 studies related to implementation have been reached. These studies were handled as 1 doctoral thesis, 1 book, 1 graduate project, 30 master theses, 59 articles. The working group of the research consists of the working groups' combination. The study group of the research consists of teachers and students working in independent and multigrade classes, prospective classroom teachers studying at the faculty of education, education supervisors and parents. One of the most important components for learning is time. Educational scientists often emphasize and emphasize the time of learning. When we look at the multigrade classroom practices, the students' time is divided and the hours of homework they spend most of their learning time working on themselves. Physical improvements should be made in schools so that students can use their time well, reduce the burden of teachers and increase efficiency. In addition to providing education to the multi-grade class, the principal has increased responsibility due to the school's administrative affairs. The intensity of the working life, the increase of the roles of the people, the heavy responsibilities imposed on the individuals force the mental health of the individuals and this situation brings with it the burnout experienced intensely. Candidates of elementary teacher who are educated in education faculties generally have anxiety about working in multigrade classrooms as they receive education according to single grade classes. There are different applications for multigrade classes in the world. In Turkey since the Republic's early years it is included in this application. Multigrade classes are good examples for students from different grade levels to be together and provide different learning opportunities, peer education and collaborative environments.