TÜRKİYE' DE TARIM SEKTÖRÜNE SAĞLANAN DEVLET DESTEKLERİ VE VERGİSEL TEŞVİKLER
STATE SUPPORT AND TAX INCENTIVES PROVIDED TO THE AGRICULTURAL SECTOR IN TURKEY
- Tez No: 631405
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YİĞİT ŞAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Devlet Destekleri, Vergi, Vergisel Teşvikler, Türkiye, Agriculture, State Supports, Tax, Tax Incentives, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Özet
Tarım geçmişten günümüze kadar her zaman üretim ve tüketim alanında temel taşlardan biridir. Ticari olarak bakacak olursak ekonomi, istihdam ve üretim konularında büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemiz tarım ülkesi olarak adlandırılmaktadır. Ancak son yıllarda tarım sektörünün ekonomideki payı azalmaktadır. Bununla beraber istihdam, bitkisel üretim ve havyansal ürünlerde azalış görülmektedir. Özellikle hayvancılık sektöründe ithalat oranı artmaktadır. Türkiye' de tarım sektörüne daha fazla yatırım yapılması, istihdam artışı sağlanması ve üretimin artması amacı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığı ile devlet tarafından, tarım destekleri, hayvancılık destekleri, bu ürünlerin sağlıklı koşullarda stoklanıp tüketiciye ulaştırılması için lisanslı depoculuk destekleri, genç girişimciler ve genel kapsamda yatırımın artması için yapılan vergisel teşvikler sağlanmaktadır. Ayrıca Türkiye' nin AB'nin Ortak Tarım Politikalarına uyum süreci de tarım sektörü açısından çok önemlidir. Ortak Tarım Politikaları kapsamına uyum sürecinde oluşturulan IPARD programı ile tarım alanında sağlanan proje ve destekler üretici için büyük bir avantaj olmuştur. Ayrıca ülkemiz tarım sektöründe bölgesel üretimin artmasında büyük rol oynamaktadır. Bu amaçla, çalışmanın birinci bölümünde tarım sektörü ve vergi kavramına teorik ve tarihsel olarak bakış, ikinci bölümde tarım sektörüne devlet tarafından sağlanan destek ve teşvikler incelenmiştir. Son bölümde ise, AB' nin Ortak Tarım Politikalarına uyum sürecinde, Türkiye' de uygulanan IPARD programı ve Ortak Tarım Politikasının, ülkemizdeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Agriculture has always been the keystone in the field of both production and consumption. At the commercial point, it becomes more of an issue of employment and production. Our country is said to be a land of agriculture but influece of agriculture market in the general economy is decreasing. In addition to this, employement, agricultural products and animal products are also being decreased. Especially import on animal market is increasing. To ensure more invensment in agricultural sector in Turkey to ensure the growth in numbers of employement, by the hand of the government itself through ministry of food, agriculture and livestock, the govermantal support is maintained for agriculture, animal husbandry, a healthy environment with licensed stockings for these product to be delivered to puclic in good conditions. Also Turkey's integration process to EU's Common Agriculture Policy is vital for agriculture sector. Through the IPARD program which is established during the Common Agriculture Policy process, the projects and supports in the field of agriculture have been a huge advantage for the producers. On the other hand; our country plays a huge role on regional growth in agricultural sector. In this purpose, theorical and historical point of view to the concept of taxing and agriculture sector have been examined at the first section of the study and govermental supports and encouragement at the second section. In the last chapter, the EU's Common Agricultural Policy in the integration process, Turkey's IPARD program and the implementation of the Common Agricultural Policy, the effects were examined in our country.