Kumar Oynama Motivasyonunun İç-Dış Kontrol Odağı ile İlişkisi
Gambling Motivation Relationship With Internal-External Control Focus
  1. Tez No: 631404
  2. Yazar: ALİ BAŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDA ŞULE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kumar, kumar oynama davranışı, kumar oynama motivasyonu, dürtü kontrol bozukluğu, iç-dış kontrol odağı, Gambling, gambling behavior, gambling motivation, impulse control disorder, internal-external focus of control
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kumar oynama davranışı giderek artmakta ve bunun sonucu olarak bireyler olumsuz etkileriyle karşılaşmaktadır. Her birey farklı motivasyonlar ile kumar oynamaktadır; ancak bazıları bu motivasyonları daha iyi kontrol edebilirken diğerleri bu konuda sorun yaşamaktadır. Bu çalışmada iç-dış kontrol odağı ile kumar oynama motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmektedir. Çalışmanın evrenini, İstanbul'da ikamet eden ve kumar oynayan 18 ile 75 yaş arasındaki bireyler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise İstanbul'da ikamet eden ve kumar oynayan 121 bireyden meydana gelmiştir. Çalışmada demografik bilgi formu, kumar oynama nedenleri ölçeği ve iç-dış kontrol odağı ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Spss 22.0 programı kullanılmıştır. Analizler sonucu elde edilen bulgulara göre iç-dış kontrol odağı ile kumar oynama motivasyonu ve alt boyutları olan eğlenme/heyecanlanma motivasyonu arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki, para kazanma, sosyalleşme ve kaçınma motivasyonları arasında ise zayıf düzeyde pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Dış kontrol odağı arttıkça kumar oynama motivasyonları düzeyleri artmaktadır. Gelecekte yapılacak araştırmalarda daha büyük örneklem kullanılması sonuçların genelleştirilebilmesi için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, gambling behavior is increasing and as a result, individuals face negative effects. Each individual is gambling with different motivations, but some individuals can better control these motivations while others have questions about it. The aim of this study was to investigate the relationship between internal and external locus of control and motivation to gamble. The population of the study consists of individuals aged 18-75 who live in Istanbul and gamble. The sample of the study consisted of 121 individuals living and gambling in Istanbul. Demographic information form, gambling reasons scale and internal-external locus of control scale were used in the study. Spss 22.0 was used for analysis of collected data. According to the findings of the research, there was a moderate positive relationship between internal-external locus of control and entertainment / excitement dimension motivated to gamble, and a weak positive correlation between monetary, socializing and avoidance dimensions. As external locus of control increases, motivation levels of gambling increase. Future studies need to repeat the relationship between variables in a larger sample.