Gelir vergisinde vergi planlaması ve Türkiye örneği
Tax planning in income tax and in case of Turkey
  1. Tez No: 631447
  2. Yazar: KORAY GERENTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YİĞİT ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, İşletme, Law, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Vergisi, Vergi Planlaması, Muafiyet, İstisna, Vergisel Teşvikler, Income Tax, Tax Planning, Exemption, Exception, Tax Incentives
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüzde her alanda yer alan rekabet koşulları ile bireyler daha gelir elde etmek için çalışmaktadırlar. Ancak gelir elde etmenin kolay olmaması, giderlerin de artması ile bu durum daha zor hale gelmektedir. Bireyler bu durumda gider kalemlerini azaltmak için çeşitli çözüm önerileri aramaktadırlar. Çeşitli faaliyetler ile gelir elde edenler, bu gelirleri için vergi ödemek durumundadırlar. Vergi, bireyler açısından da bir gider kalemi olarak değerlendirilmekte ve ödeyecekleri vergi tutarını azaltma yollarını aramaktadırlar. Bu tezimizde, bireylerin elde ettikleri gelirler göz önünde bulundurularak, Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan istisna ve muafiyet maddeleri çerçevesinde vergi planlaması yapılarak, daha az vergi ödemenin yolları sunulmuştur. İlk bölümde, gelir ve gelir vergisi ile ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. Ayrıca vergi planlaması hakkında bilgilere yer verilmiş ve vergi planlama yöntemleri anlatılmıştır. İkinci bölümde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında gelir vergisi unsurları ile ilgili hükümler ile her bir gelir unsuru açısından vergi planlama uygulamaları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, gelir vergisi beyannamesi ile mükelleflerin yapabilecekleri vergi planlamalarına yer verilmiştir. Son bölümde ise, vergi planlama uygulamaları örnek olaylar ile detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, individuals work to earn more income with the competition conditions in every field. However, this situation becomes more difficult with the fact that it is not easy to generate income and the expenses increase. In this case, individuals seek various solutions to reduce their expenditure items. Those who earn income from various activities have to pay tax for these income. Tax is also considered as an expense for individuals and they are looking for ways to reduce the amount of tax they will pay. In this thesis, the ways of paying less tax are presented by making tax planning within the framework of the exceptions and exemptions clauses in the Income Tax Law, considering the income earned by individuals. In the first part, explanations about income and income tax are made. In addition, information about tax planning is given and tax planning methods are explained. In the second part, the provisions regarding income tax elements within the scope of the Income Tax Law No. 193 and tax planning practices in terms of each income element are examined. In the third chapter, income tax return and tax planning that taxpayers can make are included. In the last section, tax planning practices are explained in detail with case studies.