Orhan Pamuk'un romanlarında aile ilişkileri
Family relations in Orhan Pamuk's novels
  1. Tez No: 631464
  2. Yazar: BUKET KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHANUR GARAN GÖKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, roman, Türk edebiyatı, aile hayatı, geleneksel aile, modern aile, anne, baba, kardeş, Orhan Pamuk, Turkish literature, family life, traditional family, modern family, mother, father, brother/sister
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Toplumun temelini oluşturan aile kavramı birçok alanda olduğu gibi edebiyatın da konusu olmuştur. Aile kavramı roman, tiyatro ve hikâye olmak üzere birçok edebî türde işlenmiştir. İşlenen eserlerde aile kavramı aileler çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Bu tezde Orhan Pamuk'un tüm romanları incelenmiştir. Romanlar, geleneksel aile ve modern aile bağlamında değerlendirilmiştir. Ailenin değişimi ve dönüşümü ile aile bireyleri arasındaki ilişkilerle ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde“geleneksel aile”hayatına ilişkin incelemeler yer alırken üçüncü bölümde ise“modern aile”kavramı açıklanarak ailenin değişimine dair örnekler incelenmiştir. Modern ve geleneksel ailenin alt başlıklarında ise roman kişileri arasındaki ilişkiler, parçalanan aile örnekleri, geleneksel aile yapısının modern dönemde nasıl değişime uğradığı, aile modelleri, aile bireylerinin sosyal ve ekonomik durumları ile eğitim düzeyleri detaylı bir şekilde ele alınarak incelenmiştir. Bu bağlamda tezde; romanlardaki aile türleri, aile bireylerini oluşturan roman kişileri arasındaki ilişkiler, ailenin toplumla olan etkileşimi belirlenmeye çalışılmıştır. Romanlarında; evlilik öncesi ve sonrasına, eşler ve çocuklar arasındaki ilişkilere de değinen Orhan Pamuk, bu ilişkileri işlerken tanışma aşaması, birliktelik, boşanma, ihanet, mutsuzluk, kıskançlık gibi durumlara, aile içi kavga ve tartışmalara yer verdiği için bu konular da incelemenin kapsamına alınmıştır. Tezin amacı, Orhan Pamuk'un romanlarındaki aile ilişkilerini ve aile kavramını sosyolojiden yararlanarak inceleyip romanlarda yer alan aile modellerini belirlemek, yazarın geleneksel aile ile modern aile hayatını nasıl yansıttığını değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The concept of family which forms the basis of society has been the subject of literature as like many other fields. The concept of family has been mentioned in many literary genres, including novels, theaters and stories. In the works, the concept of family is discussed in various aspects. In this thesis, all of Orhan Pamuk's novels were examined. The novels are evaluated in the context of traditional family and modern family. Information about the change and transformation of the family and the relations betwwen family members is given. In the second part, there are studies on the“traditional family”life, while in the third part, the concept of "modern family'' is explained and examples of the change of the family are examined.In the sub-titles of modern and traditional family, the relations between the characters of the novel, the examples of the broken family, how the traditional family structure has changed in the modern period, the family models, the social and economic conditions of the family members and their education levels are examined in detail.In this context, in the thesis; the family types in the novels, the relations between the novel persons who form the family members, the interaction of the family with the society were tried to be determined. In his novels; Orhan Pamuk, who also touches on the relations between couples and children before and after marriage, includes situations such as meeting period, togetherness, divorce, betrayal, unhappiness, jealousy, quarrels and arguments inside the family while processing these relations, and these issues are also included in the scope of the study. The aim of the thesis is to examine the family relations and the concept of family in Orhan Pamuk's novels by using sociology, to determine the family models in the novels, and to evaluate how the author reflects the traditional family and modern family life.