Hamzanâme 12. cilt gramer-transkripsiyonlu metin-sözlük-kişi adları/ yer adları indeksi
Hamzanâme 12. cilt grammar-transcribed text-vocabulary-personal names/ place names index
  1. Tez No: 422542
  2. Yazar: ADEM BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. METİN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Hamza, Hamzanâme, Gramer, Metin, Sözlük, Hz. Hamza, Hamzaname, Grammar, Text, Vocabulary
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Hz. Hamza'nın şehit edilmesinden kısa bir süre sonra Arap edebiyatında ortaya çıkan Hamzanâmeler, daha sonra İran edebiyatına geçerek hikāye sayısını artırmıştır. Anadolu'da ilk olarak 14. yüzyılda şair Ahmedî'nin kardeşi Hamzavî (Hamzanâmeleri yazdığı için kendisine bu isim verilmiştir.) tarafından yazıldığı bilinen Hamzanâmeler, Eski Anadolu Türkçesi Dönemi'nin dil özelliklerini yanıstması bakımından eşsiz kaynaklardır. Türklere İslamiyet'i öğretmek amacıyla yazılmış/okunmuş/anlatılmıştır. Yazarı hakkında pek az bilgi sahibi olduğumuz Hamzanâmeler, Türkler arasında sevilerek okunmuş-anlatılmış/dinlenmiştir. Arap, İran ve Anadolu coğrafyalarında çeşitli sayılarda Hamzanâme ciltleri vardır. Anadolu sahasında 72 cildi mevcut olan Hamzanâmelerin üzerinde yapılacak olan çalışmalarla dönemin dil özellikleri ortaya konulacaktır. Bu çalışma, yukarıda bahsedilen Hamzanâmelerin 12. cildi üzerine gramer incelemesi, transkripsiyonlu metin, sözlük, kişi adları indeksi, yer adları indeksi ve metnin tıpkıbasımından oluşmaktadır. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesinde 297. 9 yer numaralı NEKTY010905 numaralı nüsha temel alınmıştır. Çalışmada Hz. Hamza, Hamzavî ve Hamzanâmeler hakkında bilgi verildikten sonra metnin gramer incelemesi sunulmuş akabinde metnin transkribe edilmiş onun arkasından da sözlük ile kişi adları ve yer adları indeksleri verilmiştir. Bu çalışma ile birlikte Türkiye'de 72 cildi bulunan Hamzanâmelerden bir tanesi daha günümüz bilim dünyasının hizmetine sunulmuştur. Bu şekilde Hamzanâmeler üzerinde çalışma yapacak olan ilgili bilim dallarına bir kaynak oluşturması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hamzanâmes are folk stories appeared in Arabic Literature shortly after the martyrdom of Hz. Hamza. After that, these stories have transfered to Persain literature and there they have extended their story's scope by including different stories. Firstly written by Poet Ahmad's brother Hamzavi (He was given this name because he wrote Hamzanâmes.) in Anatolia in 14th century, Hamzanâmes have been written, read in purpose of teaching Islam to Turks. Having little informations about the writer, Hamzanâme have been written, told, and listened by Turks approvingly (fondly). Although there is no connection between Hamzanâme and Turkishness, Hamzanâmes was much sougth after at Turks by means of including the concept of Jihad and Islamic ideology. Hamzanâmes consist of 150-200 (fantastic) stories with many supernatural elements. There are a wide range of cilts in Arab, Iran and Anatolia geography. Hamzanâmes has appeared in Arabic literature, have been extended by Iranians, and have been developed a religious identity by Turks. This study is comprised of grammar review, transcribed manuscript, vocabulary, personal name index, place names index and text facsimile of 12th Hamzanâmes. The copy is used in the study is located in Istanbul University Unique Work Arts Library (copy number: NEKTY010905). In this study, the information about Hz. Hamza, Hamzavî and Hamzanâme is given, then the grammar review is presented, later the transcribed manuscript is done, thereafter the vocabulary, the personal names index and place names index are delivered. By this study, another one of 72 cilts Hamzaname was put to good use of today's science world. And it will be a resource for science disciplines which concernd with the study of Hamzanâmes.