Kripto paraların vergilendirilmesi
Taxation of cyripto currencies
  1. Tez No: 631542
  2. Yazar: TAHİR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto para, Vergilendirme, Cryptocurrency, Taxation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Mal ve hizmetlerin değişimi için kullanılan para birimleri madenler karşılığında basılmaları ortadan kalktıktan sonra ekonomiyi etkileme aracı olarak kullanmaya başlamaları, parayı daha önemli konuma getirmiştir. 2008 yılındaki küresel finansal krizden sonra hayatımıza bitcoin ile girmeye başlayan kripto paralar, kişiden kişiye transfer edilebilmeleri, işlem maliyetlerinin düşük olması, merkeziyetsiz yapıda olmaları gibi özellikleriyle para tanımına ve kavramına yeni bir boyut kazandırmıştır. Kripto paralar, bazı ülkelerde yasaklanmış olmaları veya kısıtlı bir kullanım alanına sahip olmaları, ülke idarecilerin sert eleştirilerde bulunmalarına rağmen; Birleşmiş Milletler (BM), DB (Dünya Bankası), International Money Fund (IMF), Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) gibi uluslararası kuruluşların raporlarında gelecekte kabul edilmeleri yönünde tespitler olması, her geçen gün yasakların ve kısıtlamaların azaltılması, merkez bankalarının kripto paraların var olduğu blokzincir teknolojilerine uyum çalışmaları gösteriyor ki kripto paralar ilk günkü gibi kalmasa da var olmaya devam edeceklerdir. Ülkemizde kripto paralar, kripto varlık şeklinde tanımı yapılmış, kripto varlıklara yatırım yapmaya izin verilmiş fakat kripto varlıkların mal/hizmet alım ve satımlarda kullanılmasına izin verilmemiştir. Ülkemizde de kripto varlıklar hakkında yapılan araştırmalar ve çalışmalar gösteriyor ki gelecek yıllarda kripto varlıklar ekonomi içerisinde kullanılacaktır. Yaptığımız çalışmada, para, kripto paralar ve kripto paraların var olduğu blokzincir teknolojilerinin teknik boyutlarından bahsedilmektedir. Diğer bölümlerde ülkelerin ve uluslararası kuruluşların kripto paralar hakkındaki çalışmalarına ve değerlendirmelerine değinilmiştir. Ülkemizde mevcut yasalar kaşısında kripto varlıkların vergilendirilmesinin nasıl olacağı açıklandıktan sonra kripto varlıklar için genel hatlarıyla vergilendirme rejimi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that the currencies used for the exchange of goods and services began to be used as a means of influencing the economy after they ceased to be minted in exchange for metals brought money to a more important position. Cryptocurrencies, which started to enter our lives with bitcoin after the global financial crisis in 2008, have added a new dimension to the definition and concept of money with their features such as being able to be transferred from person to person, low transaction costs, and decentralized structure. Although cryptocurrencies are banned in some countries or have a limited area of use, country administrators have harsh criticism; Findings in the reports of international organizations such as the United Nations (UN), World Bank, IMF, OECD for their acceptance in the future, the reduction of bans and restrictions day by day, the efforts of central banks to adapt to blockchain technologies where cryptocurrencies exist show that cryptocurrencies will continue to exist even if they do not remain as they were in the first day. In our country, cryptocurrencies are defined as crypto assets, it is allowed to invest in crypto assets, but crypto assets are not allowed to be used in the purchase and sale of goods / services. Researches and studies on crypto assets in our country show that crypto assets will be used in the economy in the coming years. In our study, the technical dimensions of money, cryptocurrencies and blockchain technologies in which cryptocurrencies exist are mentioned. In other sections, the studies and evaluations of countries and international organizations on cryptocurrencies are mentioned. After explaining how the taxation of crypto assets will be in accordance with the current laws in our country, the taxation regime for crypto assets has been proposed in general terms.