Gebelik dönemindeki uyku bozukluklarının gebelik sonuçlarına etkisi
The effect of sleep disorders during pregnancy on pregnancy outcomes
- Tez No: 631567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Uyku Bozukluğu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, Pregnancy, Sleep Disorder, Pittsburgh Sleep Quality Index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırma, gebelerin uyku kalitesini belirlemek ve uyku kalitesinin gebeliksonuçlarına etki edip etmediğini incelemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem:Araştırma İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne 15.05.2017 ile 01.01.2018 tarihleri arasında başvuran ve doğum yapan kadınlar ile prospektif çalışma ile yapılmıştır. Örneklemi, araştırmaya alım ölçütlerine uyan 202 yeni doğum yapmış kadın oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatürden yararlanarak geliştirilen katılımcı tanıtım formu ve Pittsburgh Uyku Kalite indeksi kullanılmıştır. Veriler Bakırköy Dr. Sadi Konuk doğumhanesinde doğum yapmış kadınlar ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistik, Ki - kare testi, Mann-WhitneyU testi ve Student T testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmamızda gebelerin %61'ininde uyku kalitesinin kötü olduğu saptanmıştır. Ancak uyku kalitesinin gebenin eğitim durumu, sigara kullanımı, mesleği, sosyal güvencesi, gelir düzeyi, geçmiş doğumlarının şekli, APGAR skorları ve gebelik takip düzeniile değişmediği bulunmuştur. Sadece hemoglobin değeri düşük olan gebelerde uyku kalitesinin daha iyi olduğu saptanmıştır (p < 0.05). Sonuç: Araştırmada gebelerin yaklaşık üçte ikisinde uyku kalitesinin kötü olduğu bulunmuştur; ancak uyku kalitesinin gebelik sonuçlarına herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim:This study was conducted to determine the sleep characteristics of pregnant women and to examine whether the quality of sleep affects the pregnancy outcomes. MaterialsandMethods:The prospective research was performed with women who gave birth and delivered in Istanbul Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Department, between 15.05.2017 and 01.01.2018. The study population consisted of 202 women who met the inclusion criteria. In data collection, the study form that prepared considering the literature, and Pittsburgh Sleep Quality Index were used. Data were collected from women who gave birth at Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital delivery room by face-to-face interview method. Data were evaluated using descriptive statistics, chi-square test, Mann Whitney U test and Student T test. Results: In the study, 61% of pregnant women were found to have poor sleep quality. However, the education status of the pregnant women, smoking, profession, socialsecurity, incomelevel, past birth patterns, pregnancy follow-up, APGAR scores, and pregnancy-related disease found have no effect to the quality of sleep. It was found that sleep quality was better only in pregnant women with low hemoglobin values (p < 0.05). Conclusion: In our study, it was found that sleep quality is not satisfying in approximately two thirds of pregnant women. However, sleep quality has not been found to affect pregnancy outcomes.