Ambalaj tasarımında tipografik hiyerarşi
Typographic hierarchy in packaging design
- Tez No: 631720
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDE AKDAĞ SATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj Tasarımı, Tipografi, Tipografik Hiyerarşi, Resimleme, Yaratıcılık, Packaging Design, Typography, Typographic Hierarchy, Illustration, Creativity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez çalışmasında, ambalaj kavramının tanımına, tarihsel sürecine ve bu süreç zarfında meydana gelen değişimler ile ve ambalajın tüketici kesim üzerinde etkisine değinilmiştir. Bu çalışma; ürün, ambalaj tasarımı, grafik tasarım ve tipografik grafik yapabilme üzerinde incelenen bir çalışmadır. Ambalaj ürününü geliştirmek ile birlikte onu pazara açık hale getirme durumu vardır. Aynı zamanda tüketicinin ilgisini çekmekte çok büyük bir önem taşımaktadır. Çalışmada, ambalajın üzerinde tipografik hiyerarşi ile müşterinin tercihine ve satın alma kararlarına olan etkilerini ortaya çıkartmaktadır. Ürünü belirginleştiren tipografi etkili bir sunuş ile yapılırsa, ambalajları daha gösterişli hale getirir ve ürünün pazarlanmasının daha kolay olmasını sağlar. Ambalaj tasarımında resimleme olması, duygulara seslenen ve etki eden unsurlardan biri olmuştur. Bu sebeple ambalajın potansiyeli, bir illüstrasyonla satışa çıkarılması ve kreatif olmasıyla pazarlamayı daha etkin hale getirmiştir. Tipografi, yazılı bir bilginin resimle şeklini alması durumudur. Harf, kelime ve yazı ile bir sayfada yapılan görsel ve fonksiyonel regülasyonları kapsamaktadır. Bu çalışma ile ambalaj tasarım süreçlerinde tipografik tasarımın ilkeleri, tipografik tasarımın öğeleri ve tipografik hiyerarşiyi açıklayarak örneklerle ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the definition of the concept of packaging, its historical process and the changes that occurred during this process, and the effects of packaging on the consumer segment were examined. This work; It is a study on product, packaging and typographical graphics. Along with developing the packaging product, there is a case of making it available to the market. At the same time, it is very important to attract the attention of the creditor. The study reveals the effects of illustrating on the packaging on the customer's preference and purchasing decisions. If the illustration that makes the product clear is done with an effective show, it makes the packaging more ostentatious and makes it easier to market the product. The use of illustrations in packaging design has been one of the elements that appeal to and affect the emotions. For this reason, the potential of the packaging has made marketing more effective by being put on sale with an illustration and being creative. Typography is the situation in which a written information takes the form of a picture. It covers the visual and functional regulations made on a page with letters, words and text. The aim of this study is to explain the principles of typographic design, elements of typographic design and typographic hierarchy in packaging design processes and tried to be revealed with examples.