Ortaokula giden öğrencilerin okula bağlanma ve yaşam doyumu düzeylerinin akademik güdülenme becerisi üzerine etkisi
Secondary school students attachment to school and life satisfaction levels effects on their academic motivation
- Tez No: 631723
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okula Bağlanma, Yaşam Doyumu, Akademik Güdülenme, Ergenlik, School Attachment, Life Satisfaction, Academic Motivation, Adolescence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada ortaokula giden öğrencilerin okula bağlanma ve yaşam doyumu düzeylerinin akademik güdülenme becerisi üzerine etkisi incelenmiştir. Son yıllarda ortaokula giden öğrencilerle ilgili çalışmalar yapılmıştır fakat çalışma grubunun ergenlerden oluştuğu ve bu değişkenlerin bir arada tutulduğu çalışmalar yapılmamıştır. Bu araştırma ile okula bağlanma, yaşam doyumu ve akademik güdülenme değişkenlerinin bireylerin demografik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 10-13 yaş arası 230'u kız 181'i erkek olmak üzere 411 ergen oluşturmaktadır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla 'Demografik Bilgi Formu', 'Okula Bağlanma Ölçeği', 'Yaşam Doyumu Ölçeği' ve 'Akademik Güdülenme Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 22.0 programı uygulanmıştır. Verilerin analizleri yapılırken Bağımsız Örneklem t-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında akademik güdülenme toplam puanının cinsiyet, ders dışı etkinliklere katılma, okulun fiziki şartları, arkadaş ilişkileri, yaş, ekonomik durum, not aralığı, öğretmen ilişkileri ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Okula bağlanma, yaşam doyumu ve akademik güdülenme değişkenleri arasındaki ilişki incelendiğinde aralarında pozitif ve anlamlı yönde ilişkiler çıkmıştır. Okula bağlanma ve yaşam doyumu değişkenlerinin akademik güdülenme becerisini yordama gücüne bakıldığında ise kurulan regresyon modeli istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Aynı zamanda okula bağlanma ve yaşam doyumu değişkenleri akademik güdülenme değişkenini olumlu yönde etkilemiştir. Ayrıca akademik güdülenmedeki değişimin %65'i okula bağlanma ve yaşam doyumu değişkenleri tarafından açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of secondary school students' level of school attachment and life satisfaction on their academic motivation skills. In recent years, many studies have been conducted on secondary schools students but there were no studies have been conducted with adolescents and these variables. Additionally, it will also be examined whether the variables of school attachment, life satisfaction and academic motivation skills differ depending on adolescents' demographic characteristics. The study group of the study consists of 411 adolescents between the ages of 10-13. 230 of the individuals included in the study are girls and 181 of them are boys. The data of the research were obtained by using the Personal Information Form, School Attachment Scale, Life Satisfaction Scale, Academic Motivation Scale. SPSS 22.0 program was used for data analysis. While analyzing the data, Independent Sample T-Test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis were used. According to the results of the study, the total score of academic motivation differs depending on gender, participation in extracurricular activities, physical conditions of the school, friendships relations, age, economic status, grade range, teacher relations and class level variables. When the relationship between school attachment, life satisfaction and academic motivation variables was examined, positive and significant relationships were found between them. When looking at the predictive power of school attachment and life satisfaction variables on academic motivation skills, the established regression model was found to be statistically significant. At the same time, the variables of school attachment and life satisfaction positively affected the academic motivation variable. In addition these, 65% of the change in academic motivation is explained by the variables of school attachment and life satisfaction.