Hemiplejik hastalarda sanal gerçeklik uygulamalarının denge, postüral kontrol ve fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of virtual reality applications on balance, postural control and functionality in hemiplegic patients
- Tez No: 631747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL ÖZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Sanal Gerçeklik, Denge, Postüral Kontrol, Fonksiyonellik, Stroke, Virtual Reality, Balance, Postural Control, Functionality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı hemiplejik hastalarda sanal gerçeklik uygulamalarının denge, postüral kontrol ve fonksiyonellik üzerine etkinliğini araştırmaktır. Özel Mediworld Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvuran ve dahil edilme kriterlerine uyan 50 gönüllü hasta kontrol ve deney gruplarına eşit ve randomize olarak dağıtıldı. Kontrol grubundaki katılımcılara ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmış konvansiyonel fizyoterapi protokolleri uygulanırken, deney grubundaki katılımcılara ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmış konvansiyonel fizyoterapi protokollerine ek olarak 30 dakika sanal gerçeklik uygulamaları yapıldı. Katılımcılar 10 hafta, haftada 3 gün alındı, tedavi öncesi ve 10 hafta sonrası değerlendirildi. Katılımcıların klinik ve demografik bilgileri sosyodemografik form ile alındı. Denge Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ile, postüral kontrol İnmeli Hastalar için Postüral Değerlendirme Ölçeği (İHPDÖ) ile, fonksiyonellik ise Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT), Süreli Kalk Yürü Testi (SKYT), Dokuz Delikli Peg Testi (DDPT) ve Fugl-Meyer Üst Ekstremite Motor Değerlendirme Ölçeği (FMÜDÖ) ile kör bir fizyoterapist tarafından değerlendirildi. Tedavi öncesi ve 10 hafta sonrası değerlendirilme sonucunda BDÖ, FUT, SKYT, DDPT ve FMÜDÖ ölçeklerinde gruplar arası anlamlı fark görülmemektedir (p>0,05). İHPDÖ'nin postür sürdürme alt başlığı haricinde gruplar arası anlamlı fark görülmemektedir (p>0,05). Sonuç olarak her iki gruba yapılan tedavi protokolleri olumlu sonuç vermiş fakat sanal gerçeklik uygulamalarıyla yapılan egzersizlerin hemiplejik hastalarda denge, postüral kontrol ve fonksiyonelliğin gelişmesinde konvansiyonel fizyoterapi protokollerinden daha etkili olduğu görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effectiveness of virtual reality applications on balance, postural control and functionality in hemiplegic patients. 50 volunteer patients who applied to the Physical Therapy and Rehabilitation Department of Private Mediworld Medical Center and met the inclusion criteria were equally and randomly distributed to the control and experimental groups. While conventional physiotherapy protocols planned in accordance with their needs were applied to the participants in the control group, 30 minutes of virtual reality applications were applied to the participants in the experimental group in addition to the conventional physiotherapy protocols planned in accordance with their needs. Participants were recruited for 10 weeks, 3 days a week, and were evaluated before and after 10 weeks of treatment. The clinical and demographic information of the participants were obtained with a sociodemographic form. Balance Berg Balance Scale, postural control with Postural Rating Scale for Stroke Patients, functionality with Functional Reach Test, Timed Up and Go Test, Nine Hole Peg Test and Fugl-Meyer Upper Extremity Motor Rating Scale were assessed by a blind physiotherapist. As a result of the evaluation before and 10 weeks after the treatment, there was no significant difference between the groups in the Berg Balance Scale, Functional Reach Test, Timed Up and Go Test, Nine-Hole Peg Test and Fugl-Meyer Upper Extremity Motor Rating Scale (p>0.05). There was no significant difference between the groups, except for the sub-title of maintaining the posture of the Postural Rating Scale for Stroke Patients (p>0.05). As a result, the treatment protocols applied to both groups gave positive results, but it was not seen that the exercises performed with virtual reality applications were more effective than conventional physiotherapy protocols in the development of balance, postural control and functionality in hemiplegic patients.