Sağlık çalışanlarında mat pilates egzerizlerinin kas iskelet sistemi, vücut kompozisyonu ve psikososyal durum üzerine etkisi
Effect of mat pilates exercise on musculoskeletal system, body composition and psychosocial status in healthcare providers
- Tez No: 631746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Mat Pilates, esneklik, yorgunluk şiddeti, uyku kalitesi, sağlık çalışanları, Mat Pilates, flexibility, fatigue severity, sleep quality, healthcare providers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA MAT PİLATES EGZERSİZLERİNİN KAS İSKELET SİSTEMİ, VÜCUT KOMPOZİSYONU VE PSİKOSOSYAL DURUM ÜZERİNE ETKİSİ Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarında Mat Pilates egzersizlerinin kas iskelet sistemi (esneklik ve çevre), vücut kompozisyonu ve psikososyal durum (yaşam kalitesi/SF-36, yorgunluk şiddeti/The Fatigue Severity Scale, uyku kalitesi/Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, duygu durum bozukluğu/Beck Depresyon Envanteri) üzerine etkinliğini araştırmaktır. Katılımcılar randomize olarak Mat-Pilates Grubu (n=16) ve Kontrol Grubu (n=16) olarak iki gruba ayrılmıştır. Mat-Pilates Grubu katılımcılarına fizyoterapist eşliğinde 8 hafta, haftada 2 kez günde yaklaşık 1 saat Mat Pilates egzersizleri yaptırıldı. Kontrol Grubu katılımcıları herhangi bir egzersiz programına katılmadı. Mat-Pilates Grubunda tüm esneklik parametrelerinde Kontrol Grubuna göre anlamlı düzeyde artış gözlendi (p0.05). Sonuç olarak, 8 hafta boyunca uygulanan Mat-Pilates egzersizlerinin sağlık çalışanlarında esneklik, antropometrik çevre ölçümleri, vücut kompozisyonları, yorgunluk şiddeti, duygu durum bozukluğu, yaşam kalitesi ve uyku kalitesi üzerine pozitif etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF MAT PILATES EXERCISE ON MUSCULOSKELETAL SYSTEM, BODY COMPOSITION AND PSYCHOSOCIAL STATUS IN HEALTHCARE PROVIDERS The aim of this study is to investigate Mat Pilates exercise on the musculoskeletal system (flexibility and environment), body composition and psychosocial status (quality of life/SF-36 The Short Form Health Survey, Fatigue Severity Scale, sleep quality/Pittsburg Sleep Quality Index, mood disorder/Beck Depression Inventory). Participants were randomly divided into two groups as Mat-Pilates Group (n=16) and Control Group (n=16). Mat-Pilates Group participants were given Mat Pilates exercise for about 1 hour per day, twice a week for 8 weeks, accompanied by a physiotherapist. Control Group participants did not participate in any exercise program. A significant increase was observed in all flexibility parameters in the Mat-Pilates Group compared to the Control Group (p0.05). As a result, it was demonstrated that Mat-Pilates exercises applied for 8 weeks had positive effects on flexibility, anthropometric measurements, body compositions, the severity of fatigue, mood disorder, quality of life and sleep quality in healthcare providers.