Hemiplejide sanal gerçeklik uygulamalarının oturma dengesi üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of virtual reality applications on sitting balance in hemiplegia: Randomized controlled study
  1. Tez No: 941183
  2. Yazar: ERVA KAHRAMAN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU YILMAZ YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, İnme, Nintendo Wii, Oturma Dengesi, Rehabilitasyon, Sanal gerçeklik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Hemiplejide Sanal Gerçeklik Uygulamalarının Oturma Dengesi Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma Amaç: Bu çalışma, hemiplejik hastalarda sanal gerçeklik uygulamasının oturma dengesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yapılmıştır. Motor fonksiyon, fonksiyonel bağımsızlık, yaşam kalitesi ve anksiyete değerlendirmesi çalışmanın ikincil hedefleridir. Gereç ve Yöntem: Tek kör randomize kontrollü prospektif tasarımdaki bu çalışma Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde tek merkezli olarak 25.02.2023-25.07.2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. İnme sonrası 18 yaş üzeri hemiplejik hastalar çalışmaya dahil edildi ve çalışma gruplarına randomize edildi. Her iki gruba da günde 1 saat toplamda 30 seans konvansiyonel egzersiz uygulandı. Kontrol grubuna (n=18) ek olarak haftada 5 seans 40 dakika konvansiyonel egzersizlerden oluşan ev programı verildi. Konvansiyonel egzersize ek olarak, sanal gerçeklik grubundaki (n= 18) hastalar haftada 5 gün Wii denge tahtası ile oyun egzersizleri aldı ve her seans 40 dakika sürdü. Rehabilitasyon programlarından önce ve sonra denge, işlevsellik, yaşam kalitesi ve anksiyete ölçümleri yapıldı. Veriler grup içi ve gruplar arası analizlerde kullanıldı. Veriler“Mini Mental Test”,“Eğitimsizler için Mini Mental Test”,“Berg Denge Ölçeği”,“Modifiye Ashworth Ölçeği”,“İnme İçin Postural Değerlendirme Ölçeği”,“Oturmada Fonksiyon Testi”,“Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği”“Rivermead Motor Değerlendirme”, Brunnstorm Evrelemesi“, ”İnme Hastalarına Özel Yaşam Kalitesi Ölçeği“ ve ”Beck Anksiyete Ölçeği" ile toplandı. Bulgular: Gruplar sosyodemografik özellikler, inme ilişkili klinik karakteristikler ve kullanılan ölçeklerin skorları bakımından benzer ve bağımsızdı (p> 0.05). Her iki grupta da fonksiyonel bağımsızlık, postüral kontrol, denge, oturma dengesi, gross motor fonksiyonellik skorları rehabilitasyon sonrası anlamlı ve benzer iyileşme gösterdi (p< 0.05). Sonuç: Sanal gerçeklik ile desteklenen denge rehabilitasyonu inme sonrası hastalarda dengeyi, motor yeteneği, fonksiyonel bağımsızlığı, yaşam kalitesini ve anksiyeteyi iyileştirmede konvansiyonel egzersizler ile benzer etkiye sahiptir. Bu uygulama geleneksel tedaviye yararlı ve klinik şartlarda güvenli bir yardımcı tedavi seçeneği sunabilir.
Özet (Çeviri)
Effect of Virtual Reality Applications on Sitting Balance in Hemiplegia: Randomized Controlled Study Aim: This study was conducted to evaluate the effects of virtual reality practice on the balance of seating in hemiplegic patients. Gross motor functions, functional independence, quality of life and anxiety assessment were the secondary objectives of the study. Materials and Methods: This study in a single blind randomized controlled prospective design was held between 25/02/2023-25/07/2023 at Gaziosmanpaşa Training and Rehabilitation Clinic. Patients over the age of 18, who were hemiplegic after stroke, were included in the study and randomized to the study groups. Both groups were given conventional exercise for 1 hour a day, for a total of 30 sessions. The control group (n=18) was additionally given a home program consisting of 40 minutes of conventional exercises, 5 sessions per week. In addition to conventional exercise, game exercises were performed with the Wii balance board 5 days a week in the virtual reality r (n = 18) and the session lasted 40 minutes. Balance, functionality, quality of life and anxiety measurements were made before and after rehabilitation programs. The data obtained were used in internal and inter -group analyzes. The data were collectide with“Mini Mental Test”,“Mini Mental Test Modified For Uneducated”,“Berg Balance Scale”,“Modified Ashworth Scale”,“Postural Assessment Scale For Stroke”,“Function İn Sitting Test”,“Functional Independence Measure”,“Rivermead Motor Assessment”,“Brunnstrom Recovery Stage”,“Beck Anxiety Scale”,“Stroke-Specific Quality Of Life Scale”. Results: Groups were similar and independent in terms of sociodemographic characteristics, stroke -associated clinical characteristics and scores of the scales used (p> 0.05).