Kula geleneksel konut mimarisi ve kullanılan doğal taş özelliklerinin incelenmesi
Investigation of Kula traditional housing architecture and natural stone properties used
- Tez No: 631808
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİT OYMAEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eski Türk Evleri, Kula Evleri, Yapı Malzemeleri, Kula Taşı Deneyleri, Old Turkish Houses, Kula Houses, Building Materials, Kula Stone Experiments
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Eski Türk evleri, Türkiye'nin Milli Mirası olup Dünya çapında büyük ilgi görmekte ve araştırılmaktadır. Yıllar geçtikçe, teknolojide gelişmeler olmasıyla beraber, hava ve su kirliliği yanında fiziksel ve kimyasal etkilerle, doğal afetlerle eskiyen ve yıpranan eserler bir takım restorasyon teknikleri ile korunmaya çalışılmıştır. Eski Türk Evlerine örneklem olarak seçilen Manisa şehrinin Kula İlçesi evlerinin çoğunun yığma ve kagir taş yapılar olduğu görülmektedir. Manisa Büyükşehir Belediyesi eskiyen tarihi dokuyu yeniden canlandırmak için güncel ve yoğun bir şekilde restorasyon çalışmaları yürütmektedir. Bu tez araştırmasının amacı Eski Türk Evlerinin, Kula Evleri üzerinden geçmişten günümüze nasıl geliştiğini günümüz uygulamalarına ışık tutacak uygulamalarının neler olduğunu ve ayrıca yapılarda kullanılan ana taş malzemenin fiziksel ve kimyasal ve içyapı özelliklerinin deneysel olarak ortaya konmasıdır. Taş malzemeler üzerinde pres/basınç deneyi, bilyeli tambur aşınma deneyi, magnezyum sülfat don deneyi, ultrasonik test yanında X-Ray ve SEM (scanning electron microscope) elektron analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Old Turkish houses are, Turkey's National Heritage, are being investigated and have a great interest around the world. Over the years, works that have been worn out by natural disasters have been tried to be protected by a number of restoration requirements. It is seen that most of the houses of Kula District of Manisa city, which are selected as samples of Old Turkish Houses, are stone buildings. Manisa Metropolitan Municipality is carrying out current and intensive restoration works to revive the old historical texture. The purpose of this thesis is to investigate how the Old Turkish Houses have evolved from the past to the present in the sample of Kula Houses and what are the applications that will shed light on today's practices. However, the physical, chemical and internal structure properties of the main stone material used in the buildings are experimentally revealed. Press-pressure test, ball drum wear test, magnesium sulfate frost test, ultrasonic test, X-Ray and SEM (scanning electron microscope) electron analysis were performed on stone materials.