Açık kalp ameliyatı olmuş hastalarda travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of post-traumatic stress disorders and depression levels in patients with open heart surgery
  1. Tez No: 631807
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKDEMİR KARAÇALILAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM CANKARDAŞ NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Stres bozukluğu, Depresyon, Koroner Kalp Hastalığı, Açık Kalp Ameliyatı, Post-traumatic Stress Disorder, Depression, Coronary Artery Disease, Open Heart Surgery
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Her geçen gün artan kalp rahatsızlıklarının tedavisi için gerekli olan kalp ameliyatlarının psikolojik yansımalarının araştırılmasının oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, açık kalp ameliyatı geçirmiş hastalarda travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon düzeylerinin oranının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi; Mayıs - Kasım 2019 tarihleri arasında Batman Bölge Devlet Hastanesinde açık kalp ameliyatı geçirmiş, yaş aralığı 35-92 olan, 40'ı kadın, 60'ı erkek olmak üzere toplam 100 yetişkinden oluşmaktadır. Katılımcılar amaca yönelik örneklem yoluyla belirlenmişlerdir. Kalp ve damar cerrahi kliniklerine ameliyattan 1 ay sonra kontrol için başvuran hastalara“Bilgilendirilmiş Onam Formu”,“Olayların Etkisi Ölçeği Anketi”ve“Beck Depresyon Envanteri”uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, açık kalp ameliyatı geçirmiş bireylerde hem olası TSSB tanısı karşılama oranının hem de olası depresyon düzeyini karşılama oranının %73.0 olduğu görülmüştür. Katılımcıların ameliyat öncesi olumsuz duygu düzeyi arttıkça travmatik stres düzeyinin arttığı görülmektedir. Bununla birlikte travmatik stres düzeyi arttıkça ameliyat sonrası ağrı düzeyinin de arttığı görülmüştür. Depresyon açısından incelendiğinde eğitim seviyesi azaldıkça, yaş ve ameliyat öncesi olumsuz duygu düzeyleri arttıkça depresyon düzeyinin arttığı gözlenmiştir. Kalp rahatsızlığı dışında kronik bir hastalığı olan bireylerde, depresyonun daha yüksek olduğu görülmüştür. Açık kalp ameliyatı geçirmiş yetişkinlerde travma sonrası stres bozukluğu ve depresyonun geliştiği, bunun da iyileşme sürecini olumsuz etkilediği görülmüştür. Ameliyat sonrası gelişecek olan psikolojik rahatsızlıkları tanıma ve yapılması gerekenler hakkında tüm sağlık çalışanlarının eğitim alması, çalışmamızın sonucunun önceliğidir. Ayrıca ameliyat öncesi ve sonrasındaki süreçte hastaların ve onların bakımına destek verecek kişilerin bilgilendirilmesinin iyileşme üzerindeki etkisi son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
It is considered to be very important to investigate the psychological reflections of heart surgeries which are necessary for the treatment of heart conditions increasing day by day. In this study, it was aimed to investigate the ratio of posttraumatic stress disorder (PTSD) and depression levels in patients who had open-heart surgery. The sample of the research consists of 100 adults (40 women and 60 men, aged between 35-92) who had undergone open-heart surgery in Batman Regional State Hospital between May and November 2019. Participants were identified through purposeful sampling. Patients who applied to the cardiovascular surgery clinics for a follow-up visit 1 month after the surgery were given an“Informed written consent”,“ Impact of Event Scale-revised (IES-R)”, and“Beck Depression Inventory (BDI)”. The study was designed according to the correlational survey method. As a result of the study, it was seen that in the individuals who had undergone open-heart surgery both the rate of meeting the possible PTSD diagnosis and the level of possible depression were 73.0%. It was observed that as the participants' level of negative emotions increased before the operation, the level of traumatic stress increased. Additionally, it was observed that as the level of traumatic stress increased, the post-operative pain level has also increased. When examined in terms of depression, it was observed that the level of depression increased as the level of education decreased, and as the negative emotion levels before the surgery and age increased. It has been observed that individuals with a chronic disease other than heart disease have higher depression. It has been observed that adults who have undergone open-heart surgery developed post-traumatic stress disorder and depression which adversely affect the healing process. Recognition of psychological disorders that will develop after surgery and training of all health professionals about what to do are the main results of this study. Besides, informing patients and the people who will support their care during the pre and post-operative period is extremely important in terms of healing.