Analyzing and comparing Mary Shelley's Frankenstein and Charlotte Perkins Gilman's Herland within the frame of feminism and vegetarianism
Mary Shelley Frankenstein, Charlotte Perkins Gilman'ın Herland adlı eserlerinin vejetaryenlik ve feminizm kuramlarına göre incelenmesi
- Tez No: 631812
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU ÖZGE ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Charlotte Perkins Gilman, Mary Shelley, Carol J. Adams, feminizm, eko-feminizm. Kültürel eko-feminizm, Charlotte Perkins Gilman, Mary Shelley, Carol J. Adams, feminism, ecofeminism, cultural ecofeminism
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kadınlar uzun zamandır eşitlik için savaşmaktadırlar. Oy vermek, eğitim almak ve toplum baskılarından kurtulmak istemektedirler. Feminizm, farklı dönemlerin ihtiyaçlarını da göz önüne alarak kadınların kaderini değiştirmeyi amaçlamıştır. Birçok toplumda kadınlar ataerki tarafından baskı altına alınır ve nesneleştirilir. Feminist ve hayvan hakları savunucusu Carol J. Adams da vurgular ki; hayvanlar da aynı kadınlar gibi nesneleştirilip öldürülmektedirler. Kültürel feministler bu gruplara ve doğaya yapılan şiddetin aynı olduğunu ve erkeklerin üstünlüğünü iddia etmekten vazgeçmedikçe bunun devam edeceğini vurgularlar. Bu bakımdan, eko-feminizm, kültürel feminizm ve kültürel eko-feminizm gibi ideolojiler analiz edilmiştir. Charlotte Perkins Gilman ve Mary Shelley gibi yazarlar bu şiddetten rahatsız olmuşlardır ve tüm canlılar için eşitlik istemişlerdir. Gilman'ın Herland ve Shelley'in Frankenstein romanları eko-feminizmin ve kültürel eko-feminizmin bazı özelliklerini göstermektedirler. Bu sebeple, bu çalışmanın amacı; ataerkil sistemin şiddete nasıl meyilli olduğunu ve bu yazarların aslında toplumda ne görmek istediklerini incelemeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Women have been struggling for equality with men for a long time. They demand to have a right to vote, get education, to be free of social norms. According to the needs of certain periods, feminism, aims to change the fate of women. Women are oppressed and objectified by patriarchy in most societies. Feminist and animal rights advocate Carol J. Adams emphasizes that not only women, but also animals are objectified and killed by patriarchy. Cultural Ecofeminists asserts that the violence against these groups and nature are same and it will continue unless patriarchy stops claiming its superiority. In this regard, some ideologies like ecofeminism, cultural feminism and cultural ecofeminism are analyzed. Writers like Charlotte Perkins Gilman and Mary Shelley are dissatisfied about this violence and long for equality for all beings. In Gilman's novel Herland and Shelley's Frankenstein: or, The Modern Prometheus indicate some features of ecofeminism and cultural feminism. Therefore, this study aims to examine how patriarchy tend to be violent and what these writers want to see in society.